Nicolae Văcăroiu, președintele Curții de conturi, a plecat enervat din comisiile reunite pentru buget

Data publicării:
Nicolae Vacaroiu crop

Este vorba despre Camera Deputaţilor, care a primit în plus 15 milioane de lei, şi Oficiul pentru Combaterea Spălării Banilor, care a obţinut încă un milion de lei. În rest, reprezentanţii niciunei instituţii nu i-au putut îndupleca pe membrii comisiei să le acorde suplimentări. Nici Televiziunea publică, deşi obţinuse câştig de cauză în Comisia de cultură, unde a primit fonduri suplimentare pentru reluarea tranmisiei la Chişinău.

Cel mai nemulţumit a plecat de la comisii preşedintele Curţii de Conturi, care a primit anul acesta un buget mai mic decât anul trecut.  

Au fost discuții intense pe bugetul Curții de Conturi. Nicolae Văcăroiu, președintele instituției, a cerut bani în plus, motivând că inspectorii nu prea au cum să-și facă bine treaba, nu au sedii, mașini și trebuie să investească în aceste imobile.

„Ne-ați aprobat un buget acceptabil, dar v-aș ruga să țineți cont de faptul că eu nu sunt un consumator al banilor bugetului. Sigur că Curtea de Conturi deranjează şi deranjează mult....şi a început să deranjeze. Ăsta este scopul, să introducem disciplina financiară, dar dacă nu ne ajutați, nu putem!”, le-a spus Nicolae Văcăroiu parlamentarilor și reprezentanților Guvernului.

„Înseamnă că nu vreţi să fiţi controlaţi! Nu vreți să fie controlate instituţiile!”, a izbucnit Nicolae Văcăroiu, după refuzul din comisie.

Suma cerută de Văcăroiu era de 3 milioane de lei, dar senatorii și deputații nu au acordat această sumă, iar președintele Curții de conturi a plecat foarte nervos din comisie și a refuzat să stea de vorbă cu presa.

Pe de altă parte, bugetele Camerei Deputaților - 235.385.000 lei, Senatului și al TVR - 179.963.000 lei - au trecut foarte ușor, în forma în care au fost trimise de Guvern.

Calendarul posibil al bugetului pentru anul 2014

Buget aprobat în Parlament: 3-5 decembrie

Termen pentru sesizarea Curții Constituționale: 5-8 decembrie

Președintele poate promulga sau nu bugetul: 8-28 decembrie

Efectele sociale ale întârzierii bugetului

- pensiile nu pot fi indexate

- salariul minim nu poate fi majorat

- salariile profesorilor debutanți nu pot fi majorate

Până spre dimineaţă, parlamentarii comisiilor de Buget-Finanţe au discutat pe marginea articolelor bugetului pentru anul viitor, adoptând cu majoritate cele 54 de articole şi două amendamente. Pentru un timp, jignirile au luat însă locul dezbaterilor, pentru că aleşii de la putere şi cei ai opoziţiei şi-au aruncat vorbe grele.

Indiferent de controversele dintre putere şi opoziţie, bugetul de stat pentru 2014 va trece fără probleme de votul Parlamentului, unde USL are o majoritate de peste 70 la sută. Ameninţarea vine de la preşedintele Traian Băsescu, cel care a anunţat că nu va promulga legea dacă guvernul menţine noua acciză la combustibil.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri