Noi investiții în calculatoarele statului

Data publicării:
win xp

După ce a cerut un inventar al tuturor calculatoarelor din instituţiile publice, Guvernul a primit un raport care arată că infrastructura IT a statului are nevoie rapidă de modernizare.

Potrivit Profit.ro, Guvernul se pregăteşte acum să aloce bani pentru rezolvarea acestor probleme. Suma nu a fost stabilită încă, iar performanţa sistemului informatic a statului rămâne neclară.

În 2009, Guvernul a cumpărat pentru instituţiile publice 150.000 de calculatoare şi 10.000 de servere. Ceea ce înseamnă că infrastructura IT a statului ar putea fi mai bună decât s-a dat de înţeles în 2012, când au fost cumpărate 144.000 de licenţe de Windows XP pe motiv că instituţiile publice ar avea calculatoare prea slabe pentru Windows 7 sau Windows 8.

Teoretic, calculatoarele cumpărate în 2009 ar fi putut şi încă ar putea să ruleze versiunile mai noi şi ale sistemului de operare produs de Microsoft. În schimb, instituţiile publice continuă să folosească vechiul Windows XP.

Informaticienii care au scris raportul ajuns pe masa guvernului dau de înţeles că protejarea calculatoarelor statului a devenit un coşmar. Atacurile informatice sunt la ordinea zilei, iar programele anti-virus nu pot acoperi breşele care au rămas deschise în sistemul de operare Windows XP după ce Microsoft i-a retras suportul tehnic.

O problemă e şi haosul din interiorul fiecărei instituţii publice în parte. În vară, când a cerut realizarea inventarului informatic al statului, guvernul a anunţat că va pune accent pe folosirea de programe gratuite. Însă e greu de crezut că sistemele de operare Windows vor fi înlocuite cu versiuni de Linux. O astfel de schimbare ar trebui urmată de cursuri intensive de pregătire pentru funcţionarii statului.

Varianta cea mai ieftină ar putea fi instalarea unor noi versiuni de Windows pe calculatoarele deja existente. Varianta cea mai costisitoare ar fi înlocuirea tuturor calculatoarelor statului cu unele noi.

Numai achiziţia de PC-uri noi ar sări de 100 de milioane de euro. Dacă se va decide şi înlocuirea serverelelor care asigură comunicarea între instituţiile statului, suma ar putea fi mult mai mare.

Iar computerele noi vor trebui să fie dotate cu softuri noi, unele scumpe. Toate aceste investiţii s-ar adăuga celor 10 miliarde de euro pe care statul deja le-a cheltuit cu infrastructura informatică în ultimii 15 ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri