Noi nereguli descoperite la ANRP. Curiosul caz al familiei Becali

Data publicării:
anrpsigla

Sesizarea inspectorilor de la Guvern, care a ajuns pe masa procuorilor DNA, vizează modul în care un nepot al lui George Becali, reprezentat în relaţia cu ANRP chiar de patronul Stelei, a primit despăgubiri supraevaluate pentru un teren de aproape 30 de hectare din localitatea ilfoveană Voluntari.

În 2006, sătul să bată la uşile autorităţilor, moştenitorul i-a vândut drepturile lui George Becali. Un milion de euro a fost preţul.

Trei ani mai târziu, în septembrie 2009, George Becali a încasat pentru drepturile terenului peste 2 milioane de euro. Le-a cedat firmei nepotului său, Vasile Geambazi. În ianuarie 2010, nepotul lui George Becali a cerut despăgubiri de aproape 20 de milioane de euro în baza unui raport întocmit de expertul Zizi Dumitrescu, al cărui nume apare într-un alt dosar de despăgubiri cu probleme, cel în care este anchetat Horia Simu.

Inspectorii corpului de control arată în raportul trimis DNA că tot în 2010, Vasile Geambazi l-a împuternicit pe George Becali să-l reprezinte în relaţia cu ANRP în problema despăgubirii. În iunie 2011 a fost întocmit un alt raport de evaluare, de această dată de evaluatorul Emil Nuţiu, arestat în dosarul ANRP 1, în care valoarea terenului a crescut la peste 71 de milioane de euro.

Potrivit corpului de control al guvenului, un metru pătrat de teren in 2011 ar fi costat 108 euro aici în voluntari. Acelaşi corp de control susţine că evaluatorul a umflat preţul de trei ori, iar preţul stabilit a fost de 324 de euro.

Evaluatorul ar fi folosit pentru comparaţie un teren deţinut la acea vreme de George Becali. În felul acesta ar fi umflat raportul cu aproape 48 milioane de euro. Dosarul a ajuns la ANRP, însă nu a mai fost analizat de Comisia Centrală pentru stabilirea despăgubirilor, întrucât timp de un an nu s-a mai întrunit. Nepotul lui George Becali a sesizat instanţa, care în doar câteva luni a obligat statul român să plătească despăgubiri de peste 71 de milioane de euro. În felul acesta, Vasile Geambazi a ajuns direct pe locul 6 în totul celor mai mari despăgubiri acordate în România. Perfect legal, spune George Becali.

George Becali spune că deciziile Curţii supreme nu pot fi puse la îndoială: „Când a spus Înalta Curte: trei ani Becali. Am luat geanta şi m-am dus la puşcărie trei ani. Când dă Înalta Curte puşcărie, e bine. Când dă despăgubiri, nu e bine”.

Avocaţii au însă altă părere.

Valerică Tudor, avocat: „Dacă un judecător, martor sau expert dovedeşte că a fost implicat în săvârşirea unei infracţiuni legată de judecata cauzei la instanţele civile, atunci există temei pentru revizuirea acestei hotărâri. Adică va fi desfiinţată, dar numai după o condamnare definitivă în acest sens”.

Până când verificările DNA se vor fi terminat, statul rămâne dator nepotului lui George Becali. Şi nu este pentru prima dată. Vasile Geambazi a şi refuzat o despăgubire.

„Rep: De ce ați renunțat la despăgubirea de 2 milioane euro?

Vasile Geambazi: Ca să ajut statul să nu plătească 40 de milioane

Rep: Acuma serios.

Vasile Geambazi: Serios, eu nu sunt lacom. Îmi ajung banii pe care i-am câștigat și nu vreau să iau alți bani de la stat, că am văzut că e situația gravă în țară”.

În raportul Corpului de Control al prim-ministrului se mai arată că anul acesta Vasile Geambazi urmează să încaseze aproape 60 de milioane de lei, încă o tranşă din despăgubirea contestată acum.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri