NOU SCANDAL LA PUNGEȘTI. Chevron reia operaţiunile de explorare de gaze de şist. Confruntări între localnici şi jandarmi

Data publicării:
6261087-AFP Mediafax Foto-ADRIAN ARNAUTU

Actualizare 12.00. Compania Chevron tocmai a adus încă trei utilaje, moment în care mai mulți protestatari s-au pus în genunchi, încercând să blocheze drumul județean. În câteva secunde, ei au fost împinși în afara carosabilului de către jandarmi. Printre manifestanții îndepărtați cu forța se numără și un preot.

Actualizare 11.00 Un jandarm a fost lovit la picior, în confruntările de la Pungeşti, iar o maşină a Jandarmeriei a fost avariată. Forţele de ordine vor rămâne în continuare în zonă, pentru a preveni noi conflicte, au anunţat reprezentanţii Jandarmeriei.

„În jur de 100 de oameni au blocat drumul public încercând să obstrucționeze drumul de acces către proprietatea privată a unei companii ce urma să se deplaseze către terenul ei, care este concesionat, și să înceapă lucrările specifice în zonă. Cei 100 care au blocat drumul au fost somați legal. După somațiile legale, aceștia au rămas pe carosabil. Vor fi ridicați și duși la poliție pentru identificare și amendare”, a explicat Mircea Olaru, inspector general al Jandarmeriei Române.

Actualizare 10.29. Dan Albu, un locuitor din Pungești, a detaliat, în direct, la Digi24, care este motivul protestelor și cum s-a derulat intervenția oamenilor legii.

„S-a intervenit în forță și abuziv, exact ca la niște infractori, au fost bătuți oameni pe stradă. Au fost și oameni bătuți care nu erau protestatari, se duceau la muncă, au fost luați la grămadă. Foarte multe persoane au fost luate cu dubele și duse la poliție. (...) Eu aștept întăriri din toată țara, să se trezească oamenii să vadă în ce țară trăim, am ajuns mai rău ca în comunism. Vom acționa în justiție și jandarmeria și prefectul și domnul ministru, toți care au dat ordinul pentru acest măcel, că asta a fost, de fapt, un măcel”, .

„Doresc să vă asigur că nicio persoană nu a suferit acte de agresiune fizică din partea Jandarmeriei”, a declarat, în replică, Irina Drăgan, purtător de cuvânt al Jandarmeriei Române, la Digi24. Oficialul a detaliat un singur incident în care jandarmii au intevenit pentru a debloca un drum.

ACTUALIZARE ora 7:45 Cei din Pungeşti susţin că oamenii din comună nu mai au voie să iasă pe străzi.  

„Acțiunea Jandarmeriei în această zonă are scopul asigurării unui climat de normalitate și prevenirea evenimentelor care pot duce la tulburarea ordinii și liniștii publice. În apropierea localității Siliștea, peste 100 de persoane au blocat drumul județean din localitate, fiind necesară intervenția jandarmilor pentru deblocarea căii de acces. Persoanele în cauză au avut un comportament ostil la adresa forțelor de ordine. În timpul acțiunii, un autovehicul al Jandarmeriei a fost avariat”, a precizat, pentru Digi24, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Irina Drăgan.

În urma evenimentelor din apropiere de Siliștea, șapte persoane au fost duse la sediul Inspectoratului de Poliție Vaslui.

Aproximativ 30 de persoane aflate în corturile din tabăra din Siliştea-Pungeşti reclamă intervenţia în forţă a jandarmilor, oamenii spunând că au fost ridicaţi din corturi şi urcaţi în dube, în timp ce pe drumul judeţean din zonă Jandarmeria a montat garduri.  

ACTUALIZARE ora 7:30 Compania Chevron a confirmat în această dimineaţă că şi-a reluat operaţiunile în perimetrul Siliştea din comuna Pungeşti, judeţul Vaslui.

Americanii au subliniat faptul că intenţionează să realizeze exclusiv activităţi de explorare, folosind tehnologii convenţionale. În plus, aceştia susţin că îşi vor desfăşura activitatea fără a pune în pericol mediul înconjurător, ţinând cont de comunitatea unde îşi desfăşoară activitatea.  

_______________________________________________

Scandalul a izbucnit după ce compania americană Chevron a încercat să instaleze pe câmpul din Pungeşti, din județul Vaslui, utilajele destinate explorării gazelor de şist. Angajaţii companiei au întâmpinat rezistenţă însă din partea localnicilor, care stau zi şi noapte pe câmp.

Jandarmi din cinci judeţe au fost mobilizaţi pentru a-i evacua pe oameni. Este vorba de peste 1.000 de jandarmi care se află acolo şi care au făcut un zid uman pentru a bloca accesul localnicilor la utilajele Chevron.

În 3 octombrie, Chevron a obținut autorizație pentru amplasarea în județul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de șist în Romania. În 14 octombrie, localnicii din Siliștea au protestat în fața perimetrului din comuna Pungești. Reprezentanții companiei Chevron și-au retras, în aceeași zi, specialiștii de pe suprafața de teren deținută la Siliștea, fără ca aceștia să mai revină în zonă.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri