Noul președinte al ICR a turnat la Securitate

Data publicării:
zamfiroiu

Lilian Zamfiroiu a preluat luna trecuta şefia ICR, după ce Andrei Marga a demisonat din funcţie. Este absolvent de liceu industrial şi a lucrat la combinatul Oltchim ca operator de aparate de măsură şi control. Noul director al Institutului Cultural Român a reuşit să intre la Facultatea de Filologie a Universităţii Bucureşti din a treia încercare. Lilian Zamfiroiu povesteşte într-un interviu acordat Adevărul că a fost ziarist la „Universitatea Comunistă" şi a scris frumos despre tovarăşul Ceauşescu.

„Universitatea a fost, este şi va fi o instituţie în care generaţiile de studenţi au primit, pe lângă cunoştinţe de specialitate şi sentimentul adânc al dragostei faţă de patrie, de popor, sentiment redimensionat în actuala epocă de documentele partidului, inspirate la rândul lor din gândirea cutezătoare a tovarăşului Nicolae Ceauşescu”, scria în „Universitatea Comunistă” în 1985.

Succesorul lui Andrei Marga la conducerea Institutlui Cultural Român admite că a turnat la Securitate. El povesteşte că le-a dat ofiţerilor de Securitate informaţii despre profesorii străini din facultate. Lilian Zamfiroiu spune însă că nu a semnat niciun angajament cu Securitatea. „Ne-am mai întâlnit, totuşi, de vreo două-trei ori. (...) O să mă întrebaţi: "Bine-bine, dar ce le-ai spus?". Ce să le spun? Că italianul îşi făcea cursurile, apoi ieşea la o cafea. Profesoara de maghiară nici măcar atâta nu făcea”, a spus Lilian Zamfiroiu pentru Adevărul.

Lilian Zamfiroiu a lucrat şi în învăţământ şi în diplomaţie. Înainte să preia funcţia de la ICR era adjunctul lui Nicolae Manolescu, ambasadorul României la UNESCO.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri