Sari la conținut

„Nu trece dincolo!”, campania Poliţiei pentru prevenirea accidentelor rutiere în care sunt implicați pietonii

 

Campania „Nu trece dincolo!”, inițiată de Ministerul Afacerilor Interne, prin Poliția Română, se derulează la nivel național, în perioada 1 mai – 30 noiembrie.

Pe parcursul campaniei, polițiștii vor desfășura acțiuni în trafic pentru conștientizarea pietonilor asupra necesității respectării normelor rutiere și a conducătorilor auto asupra consecinţelor neacordării priorităţii de trecere pietonilor.

Pentru promovarea mesajului campaniei de informare a fost realizat un clip video, un spot radio, precum și pliante ce vor fi distribuite pietonilor și celorlalți participanți la trafic.

Recomandările Poliţiei pentru pietoni:

- Traversați numai pe la trecerile semnalizate sau pe la colț de stradă! Nu traversați prin fața sau spatele autovehiculelor oprite!

- La orice traversare, opriți-vă în afara părții carosabile, asigurați-vă din stânga, din dreapta și apoi din stânga din nou!

- Apreciați corect timpul necesar pentru a traversa în siguranță și luați în calcul că atunci când traversați străzi cu mai multe benzi pe sens sau când vă aflați într-o zonă cu regim de viteză ridicat trebuie să fiți mai prudenți!

- Traversați perpendicular pe axul drumului, în pas vioi – drumul cel mai scurt ce reduce timpul de expunere la pericol! Dați șoferilor timp suficient pentru a opri înainte de a vă angaja în traversare!

- Când traversezi prin alt loc decât trecerile marcate, autovehiculele au prioritate – este responsabilitatea dumneavoastră să vă asigurați.

- Copiii nu trebuie lăsați să traverseze singuri – ei sunt imprevizibili și nu pot aprecia corect distanțele și vitezele. Nu uitați! – copiii imită comportamentul rutier al adulților.

- Evitați să circulați pe partea carosabilă sau pe pistele pentru bicicliști! Folosiți trotuarele, acostamentele, iar acolo unde acestea lipsesc, mergeți cât mai aproape de marginea drumului, astfel încât să aveți traficul în față!

- Respectați întocmai semnificația semnalizării rutiere (indicatoare sau semafor) și nu circulați pe drumurile publice dacă ați consumat alcool – posibilitatea de a fi accidentat crește semnificativ.

- Fiți prudenți pe vreme rea sau întuneric! Pentru a fi vizibili, purtați haine de culori deschise și elemente reflectorizante!