Număr-record de parlamentari. Valeriu Zgonea: „Avem și varianta construirii unui hotel”

Data publicării:
11122012 20zgonea-38071

„Discutăm de problema cazării, să găsim o soluție ieftină”, a spus Zgonea. El a menționat că ideea construirii unui hotel pentru parlamentari, după modelul Franței, este împărtășită de grupurile parlamentare, iar în doi ani s-ar putea pune în practică. „Ne vom consulta”, a adăugat președintele Camerei Deputaților.

„Să așteptăm să vedem câți parlamentari sunt, îi felicit pe cei care cu câștigat cu 50% plus 1, îi felicit și pe cei care au intrat de pe locul 2 și îi aștept la Parlament”, a spus Valeriu Zgonea.

Anterior, secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, cel care a fost șeful campaniei USL și a coordonat numărătoarea paralelă, anunțase că, în urma redistribuirii, vor fi 588 de parlamentari, iar PSD va avea 395 de senatori și deputați.

Situația creează probleme din punct de vedere logistic și bugetar. Valeriu Zgonea a precizat că în anumite zone se vor face reduceri de cheltuieli.

„O parte din privilegii se vor duce către contactul cu cetățenii, însă banii care se cheltuie pentru deplasările în teritoriu vor fi strict supravegheați”, a spus Zgonea. El a precizat că se așteaptă ca noul parlament să fie convocat și să depună jurmântul peste o săptămână.

Soluție pentru convocarea plenului

În condițiile în care sala de plen a Parlamentului nu are decât 501 locuri și deja se vehicula soluția ca parlamentarii în plus să stea la balcon, Zgonea a anunțat că s-a găsit o soluție și este și ieftină.

„Sala cea mare, Cuza, o vom folosi ca plen, vom face un model modular cu acele scaune, care să poată fi montat imediat. E cea mai ieftină soluție”, a declarat parlamentarul PSD. El a spus că această reamenajare va costa câteva zeci de mii de euro, bani care există deja în buget. „Va fi o sală care va fi montată de urgență când avem nevoie”, a adăugat președintele Camerei Deputaților.

„Mai există varianta ca cele două camere să fie fiecare în cameră și să avem un fel de duplex, dar ne-ar costa foarte mult elementele electronice”, a precizat Zgonea.

El a precizat că proiectul de buget este deja făcut, bazându-se pe o estimare de 60-70 de parlamentari în plus. „Sunt pregătit să am un buget de austeritate la limita deplasărilor minime în Europa, pentru strictul necesar, și în rest să facem comisiile așa cum va fi configurația viitorului parlament”, a declarat Zgonea.

„Cheltuielile cu întreținerea mașinilor și cazarea deputaților au fost foarte mari”, a recunoscut președintele Camerei Deputaților. „Vreau să avem cheltuieli minime, transparente. Fiecare comisie să fie monitorizată strict să vedeți și dumneavoastră cine vine în Parlament”, adăugat Zgonea, adresându-se ziariștilor.

Ponta: Nu dăm bani în plus pentru Parlament în 2013; tăiaţi salarii, suma forfetară, alte cheltuieli

Preşedintele PSD VictorPontaa declarat, marţi, că nu vor fi daţi mai mulţi bani pentru bugetul Parlamentului anul viitor doar pentru că sunt mai mulţi parlamentari, el îndemnând la tăierea salariilor şi a sumelor forfetare

„Toţi parlamentarii noştri trebuie să ştie şi vă spun de pe acum, pentru domnul Zgonea, domnul Ilie Sârbu, să anunţaţi secretarii generali ai celor două Camere - anul viitor bugetul este identic cu cel din 2012. Nu-l mărim pentru că avem mai mulţi parlamentari, pentru că lumea nu ar înţelege acest lucru şi ar fi absolut incorect”, a spusPonta.

El a îndemnat la tăierea salariilor şi a sumelor forfetare pentru viitorii parlamentari.

„Deci, cu aceiaşi bani. Mai tăiaţi salariile, mai tăiaţi suma forfetară, mai tăiaţi alte cheltuieli. Important e că bani în plus nu sunt pentru Parlament anul viitor doar pentru că sunt mai mulţi parlamentari. Şi aşa faptul că avem mai mulţi parlamentari e un lucru rău. Dacă dăm şi mai mulţi bani, chiar că oamenii se vor întoarce împotriva Parlamentului", a spusPonta.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri