Numărul româncelor care-și alăptează copiii a scăzut 

Data publicării:
mame alaptat

Raluca Boşman a născut primul copil la 28 de ani. Nu ştia nimic despre alăptare, așa că a apelat la un specialist care a învăţat-o cum să procedeze. Cinci luni după naştere, fetiţa Ralucăi nu s-a îmbolnăvit deloc.

E destul de greu la început. Am contacta-o în primele zile când am adus-o acasă şi m-a ajutat, mi-a zis să nu-i dau biberon, să-i dau cu sistem special, un furtunaş SNS, cu degetul, şi uşor am alăptat. I-am dat lapte praf doar o săptămână şi după aceea suntem pe alăptare exclusivă”, afirmă Raluca Boșman.

O altă mămică adeptă a alăptării exclusive este Anca Gâjgă, care şi-a alăptat amândoi copiii natural.

Mi s-a părut natural. Şi am alăptat exclusiv până la 6 luni, 6 luni şi jumătate, amândoi copiii, iar copilul mare nu a vrut să se înţarce, are aproape 4 ani şi mai cere”, spune Anca Gâjgă.

Raluca şi Anca sunt două dintre zecile de mămici care au ales să alăpteze în public, în cadrul Săptămânii Internaţionale a Alăptării, pentru a demonstra cât de important este laptele matern pentru bebeluşi. Însă, marea majoritate a româncelor renunţă la alăptarea naturală mult mai devreme de 6 luni, cât recomandă medicii. Numai 12,6% dintre românce aleg alăptarea exclusivă.

Avem un procent atât de scăzut pentru că din păcate pentru că mamele nu au suportul necesar încă de la naştere. De multe ori se întâmplă ca ele să nu aibă un sistem rooming in care să le permită să aibă bebeluşul aproape. Şi de asemenea sunt lacune de educţie în această privinţă”, afirmă Sânziana Ioniță, coordonator, Asociaţia SAMAS Sănătate pentru Mame şi Sugari.

Statisticile arată că, în România, procentul sugarilor alăptați în primele două ore de la naștere este de numai 15%. Media europeană depăseşte 40%.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri