Numărul românilor care pleacă din țară e mai mare decât al străinilor care vin în România

Data publicării:
oameni pe strada

Nu doar oamenii din ţările foarte sărace sau din zonele de conflict caută unui trai mai bun. În ultimii 25 de ani peste trei milioane de români au plecat în străinătate pentru că acolo au găsit locuri de muncă ceva mai bine plătite. În 2015, populaţia stabilă a ţării a ajuns la 19,86 milioane de persoane.

„În raport cu 1 ianuarie 2014 avem o diminuare a populaţiei cu 90.000 de persoane”, spune Tudorel Andrei, preşedintele INS.

Cei mai mulţi dintre românii plecaţi din ţară în decursul anilor au ajuns în Italia, Spania, Marea Britanie şi Germania.

„Ponderea femeilor este de 55%. La nivelul începutului anilor 2000 era invers, mai mulţi bărbaţi care plecau decât femei. La nivelul imigranţilor tendinţa este invers, avem mai mulţi bărbaţi care vin decât femei”, spune Tudorel Andrei.

Migraţia şi restructurările, în special cele din industrie, au făcut ca numărul salariaţilor din România să se înjumătăţească din 1990 până acum şi să ajungă la doar 4,5 milioane de salariaţi.

Numărul românilor plecaţi peste graniţe îl depăşeşte cu 42.000 de oameni pe cel al străinilor care au venit în România pentru studii sau afaceri.

Numărul de emigranţi – 184.000 de persoane, numărul de imigranţi, de intraţi – 142.426”, spune Silvia Pisică, director general INS.

După ţările de provenienţă, cei mai mulţi străini veniţi în România pentru mai mult de un an sunt din Republica Moldova, Turcia, Italia, China şi Germania.    

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri