O aviatoare britanică vrea să facă înconjurul lumii singură într-un avion biplan

Data publicării:
aviatoare

Amy Johnson a arătat în 1930 că femeile pot reuși într-o lume a bărbaților. A devenit una dintre primele femei-pilot din lume şi a zburat singură din Marea Britanie în Australia, stabilind un record mondial. „Este plăcut să zbori singur. Nu are cine să te contrazică, atunci când tu spui da, el să spună nu”, spunea Amy Johnson în anul 1930.

La 85 de ani distanţă, o altă femeie reface traseul şi îndrăzneşte mai mult. Britanica Tracey Curtis-Taylor s-a oprit în cursa ei curajoasă şi în România. Cele cinci ore în care a traversat ţara îi vor rămâne cu siguranţă în memorie.

A fost fantastic să zbori pe deasupra munţilor, peste munţii din Transilvania. Dar apoi a apărut un plafon dens de nori spre sudul ţării. Ne-a fost frică de faptul că nu vom putea coborî, că nu vom găsi o ieşire prin nori. Au fost turbulenţe şi curenţi de pe munţi şi nori şi vizibilitatea extrem de redusă, numai la unu, doi kilometri. Acesta a fost unul dintre cele mai dificile şi provocatoare zboruri pe care le-am făcut”, a spus Tracey Curtis-Taylor.

Includerea României pe harta expediţiei nu este întâmplătoare.

„Atunci când vii să zbori în estul Europei, poţi să faci lucruri pe care în Marea Britanie nu ai voie. În Anglia aş fi arestată dacă aş zbura la joasă altitudine, aici poţi zbura chiar deasupra pădurilor, a râurilor, pe lângă castele. Este un zbor frumos”, mai spune ea.

23 de ţări, am zburat până acum în cinci ţări. Este un drum lung. Este aproape jumătate de glob. Dar într-un mod amuzant de a vedea lucrurile, pot spune că mi-a luat toată viaţa să ajung în această expediţie. Nu am o familie şi mi-am dedicat toată viaţa zborului. Uneori trebuie să faci genul acesta de alegeri, pentru a-ţi îndeplini visele. Pentru mine, este cel mai bun lucru. Nu aş fi făcut altceva în viaţa mea. Merită preţul! Asta e ideea. Ca să trăieşti o viaţa extraordinară, trebuie să plăteşti un preţ extraordinar. Este un vis. Eu îmi trăiesc visul”, a mărturisit Tracey Curtis-Taylor.

Aviatoarea britanică avea de gând să plece spre Istanbul în această seară. Vremea rea o obligă să rămână însă peste noapte la Bucureşti. Ca să vadă partea bună a lucrurilor, are de gând să se plimbe prin Centrul Vechi al Capitalei, unde a auzit că sunt multe pub-uri. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri