O cincime din armele de pe planetă poartă semnătura Kalaşnikov

Data publicării:
4017939 20mediafax 20foto 20andreea 20balaurea-40517

Un raport recent al Băncii Mondiale estima că, din totalul celor 500 milioane de arme de foc de pe Pământ, cel puţin 100 milioane sunt automate Kalaşnikov sau variante ale acestora.

Puşca de asalt inventată de rusul Mihail Kalaşnikov este deja o marcă înregistrată şi simbol pe stema naţională a Mozambicului.

„Teroriştii vor căuta întotdeauna arme simple, funcţionale şi de încredere.” Asta spunea Mihail Kalaşnikov şi asta a şi inventat: o armă grosieră, ieftină, dar fiabilă, flexibilă şi de încredere. Numele rusului a devenit astfel sinonim cu arma preferată a militarilor din ţările foste comuniste, armă folosită în egală măsură de trupele de gherilă sau de terorişti.

Istoric AK47

Istoria armei începe în anul 1941, după ce armatele hitleriste au invadat Uniunea Sovietică. În luptele cu armata germană de la Briansk, tânărul ofiţer Mihail Kalaşnikov a fost rănit. După ce şi-a revenit, Kalaşnikov nu a mai fost apt de luptă, aşa că superiorii l-au transferat la corpul de artilerie. Acolo, tânărul a început să proiecteze arme de calibru mic. Pe 15 iunie 1943, în cadrul unei comisii militare, Kalaşnikov a examinat o carabină automată, capturată de la germani.

Citiţiși Creatorul Kalanișkovului n-a câștigat niciun ban de pe urma mitralierei ce-i poartă numele

Comandanţii sovietici au dat imediat ordin ca arma germană să fie copiată şi produsă în serie cât mai urgent. 15 renumiţi proiectanţi de arme au intrat în competiţie. Chiar dacă nu a făcut parte din lotul iniţial de proiectanţi, Mihail Kalaşnikov i-a convins în 1948 pe superiori că arma sa, AK 47, este cea mai bună variantă. Totuşi, succesul armei de asalt a întârziat să apară.

În 1951 intră în producție de serie

Experţii spun că marele merit al lui Kalaşnikov a fost să reunească tot ce era mai bun în materie de armament în acea perioadă. În 1951, pistolul-mitralieră Kalaşnikov intra în producţia de serie. A fost folosit pentru prima oară într-o misiune de luptă în 1956, în cadrul campaniei sovietice de reprimare a revoltei anticomuniste din Ungaria.

În 1959, sovieticii introduceau modelul AKM, mai mic şi mai uşor decât AK47. Noua armă era compusă din piese de oţel ştanţat, materiale cu un cost redus de producţie. Cel mai recent model din seria Kalaşnikov, AK 100, a apărut pe piaţă în 1991.

Kalaşnikovul a devenit arma principală folosită de grupări rebele şi teroriste. Pistolul-mitralieră inventat în URSS a fost folosit, adesea de ambele părţi ale baricadei, în 46 din cele 49 de conflicte majore recente de pe planetă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri