O femeie rănită într-un accident rutier anul trecut, localizată de doi pompieri cu o aplicație de smartphone

Data publicării:
plutonieri

 

La ora 19.17, dr. Radu Zamfir sună pentru ultima dată la numărul de urgenţă 112 și se încearcă din nou obţinerea de date mai exacte de localizare, el comunicând că se află în pădure, în zonă de pantă, așa cum se arată în raportul oficial. Însă, exista posibilitatea ca medicul să nu sune de șase ori la numărul de urgență.

„La ora 20.15, IGSU solicită reconfirmarea coordonatelor – în urma rezultatelor acţiunii de căutare, Grupa operativă a IGSU solicită Centrului Naţional de Monitorizare a Situaţiei Operative/MAI realizarea schimbului de date şi informaţii cu SRI şi STS, pentru localizarea telefoanelor mobile aparţinând victimelor pentru identificarea poziţiei aeronavei”, se mai precizează în raport. 

Cum au localizat doi pompieri o femeie rănită sub un pod

Cei doi au reuşit să salveze o fată care era blocată într-o maşină făcută praf într-un accident rutier. Pentru tenacitatea de care au dat dovadă, Răzvan Parconie şi Cristian Bucuroaia au fost avansaţi în grad.

 

Pe 8 august 2013, la ora 19.00, apelurile curgeau unul după altul la Dispeceratul 112. De serviciu erau şi subofiţerii Răzvan Parconie şi Cristian Bucuroaia, când s-a primit un apel disperat. O tânără tocmai făcuse un accident rutier şi era blocată în maşina distrusă. Singură, rănită şi extrem de confuză. Apelul a fost reperat ca venind printr-un releu din judeţul Tulcea, însă femeia afirma că se afla în judeţul Constanţa.

„A zis că nu poate să respire, că nu poate să iasă din maşină, că nu poate să-şi mişte o mână şi un picior. Nu ştiam pe moment unde să trimitem... nu ştiam ce să facem!”, şi-a amintit plutonierul Răzvan Parconie, dispecer la ISU Dobrogea.

Dar acesta n-a abandonat lupta. A continuat cu întrebările şi a aflat că fata trecuse de Hârşova. Nu ştia însă în ce direcţie, iar starea tinerei se agrava. Totuşi, Cristian Bucuroaia a trimis în zonă două echipaje.

„Am alertat unitatea, maşinile, ţineam contactul permanent cu SMURD-ul, cu descarcerarea... în baza datelor primite de la colegul meu”, a spus şi plutonierul major Cristian Bucuroaia.

Dar echipajele SMURD nu găseau locul accidentului, pentru că, după impact, maşina a ieşit de pe şosea şi a ajuns sub un pod. Răzvan Parconie a aflat, însă, că fata are pe smartphone o aplicaţie prin care îţi poţi stabili poziţia pe hartă. Pompierul, care avea şi el un astfel de telefon, i-a explicat cum să o utilizeze.

„Nu toţi cei din dispecerat dispun de un smartphone. Dacă Răzvan Parconie are un telefon mai performant şi l-a folosit în slujba cetăţeanului, în slujba vieţii, cred că într-adevăr asta a fost şansa victimei!”, a declarat colonelul Vlăduţ Ion, de la ISU Dobrogea.

Pentru tenacitatea de care au dat dovadă, cei doi eroi au fost înaintați în grad. Tânăra accidentată a scăpat cu viaţă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri