O meserie bănoasă pe cale de dispariție

Data publicării:
bursa de valori BVB Facebook

  

În ultimii şapte ani, valoarea acţiunilor vândute pe Bursa de Valori de la Bucureşti a scăzut de zece ori. În anii de vârf funcţionau 200 de case de brokeraj. Acum sunt mai puţin de 40. Practic, una dintre cele mai cunoscute meserii inventate de capitalism este tot mai puţin căutată în România.

„Volumele au scăzut. În acel moment, businessul în domeniu a devenit puţin viabil pentru micii investitori”, a spus Marius Plugaru, om de afaceri. Marius Plugaru este al doilea broker acreditat din România. După 15 ani în acest domeniu, şi-a închis casa de brokeraj, iar acum este consultant.

Birourile caselor de brokeraj care au mai rezistat pe piaţă sunt ocupate de proaspeţi absolvenţi de facultate. În sediul bursei din Bucureşti nu există o sală de tranzacţionare plină de brokeri, cum sunt în filme, ci doar o platformă online unde se vând şi se cumpără acţiuni.

Din păcate, cei 700 de brokeri care au mai rămas se luptă pentru doar câteva mii de investitori dispuşi să mai rişte bani pe piaţa de capital. Jocurile piramidale, inflaţia galopantă din anii '90 şi criza economică au speriat investitorii.

„În momentul în care un investitor român pierde 60% dintr-un portofoliu, păi ţine minte toată viaţa”, spune Cosmin Marinescu, director adjunct la o casă de brokeraj.

Alţii şi-au transformat propria sufragerie într-un ring bursier. Îţi trebuie conexiune la internet şi fler - adică să anticipezi cât mai bine mişcarea acţiunilor, spun investitorii.

„Eu chiar trăiesc din Bursă sau am trăit din Bursă şi nu mai am serviciu. Chiar se poate trăi din asta”, mărturiseşte Laviniu Beze, investitor pe bursă. Laviniu Beze spune că a avut ani când a câştigat din acţiunile vândute la Bursă peste 100.000 de lei. „Aveai zile când făceai 5% sau 10% pe zi şi te simţeai prost pentru că colegii tăi făceau 25% într-o zi”, mai spune el.

Lucian Isac, broker, spune că fiecare stă acasă, stă în fotoliu, la serviciu şi intră direct în contact cu bursa.

Fondurile de pensii, marile companii din energie sau din sistemul bancar pot aduce câştiguri de peste 20% pe an din suma investită, faţă de doar 3% cât sunt dobânzile plătite de bănci pentru depozite.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri