Sari la conținut

O mie de săteni s-au adunat la Ruginoasa. Bătaia cu bâte nu a mai avut însă loc

Tradiția luptei de la Ruginoasa din ultima zi a anului se stinge ușor-ușor. Pentru al cincilea an consecutiv, cele două cete sunt ținute de jandarmi departe una de cealaltă. Chiar și așa, unii localnici au încercat să scape de sub privirile mascaţilor, însă... au ajuns să se îmbrâncească cu cei din propria tabără.

bataie ruginoasa, iasi (2)

Încă din zorii zilei, sute de săteni puşi pe harţă au ieşit pe uliţe. Cei din Văleni au încercat să scape de jandarmi pentru a ajunge la cei din Deleni, dar pentru că nu au reuşit să treacă de ei, au început îmbrâncelile în propria tabără. Au fost despărţiţi de forţele de ordine.

Bătaie dintre cele două sate din comuna Ruginoasa nu mai e privită acum cu ochi buni.

Nu e bun deloc, deloc. Își rup mâinile, picioarele, nu-i bun deloc. Eu la anii mei, era trântă, bici. Dădeam un bici, două, te trânteam, eram tare, erai în putere. Dar acum când te întâlnești, dai cu lemnul în cap?”, spune un bătrân.

Se mascau, se întâlneau unul cu altul, se băteau, după aia dădeau mâna, mergeau la un suc, la o cafea. Acum nu au curaj să iasă, din cauza autorităților, că au și ei legile lor”

„Nu-i lasă pe băieți. Ce să facem, asta e situația. (Rep.: Dar anii trecuți cum era?) Anii trecuți era mai frumos, dar acum nu-i frumos că nu-i lasă”.

Tradițiile au început încă de pe vremea boierilor, când la Palatul din Ruginoasa și la moșiile din zonă era nevoie de oameni de pază.

Se organiza în rândul tinerilor o selecție, iar aceştia erau puşi la trasul cu funia sau la trântă. Care erau mai voinici și mai arătoși, musculoși și isteți, agili, erau selectați pentru garda moșiei și a palatului și a averii comunei

După ce tinerii mascaţi s-au mai liniștit, au pornit spre primărie.

Peste 100 de jandarmi și polițiști i-au vegheat în permanenţă.

Ionuț Catană, purtător de cuvânt la Gruparea Mobilă de Jandarmi Bacău: „Ne aflăm la al cincilea an consecutiv la Ruginoasa, când pe timpul desfășurării acestor manifestări tradiționale nu au fost semnalate fapte de violență sau alte incidente”.

În 2007, bătaia de la Ruginoasa a adus localnicilor 6 dosare penale şi 20 de amenzi. Cea mai gravă situație a fost în anul 2011, când patru persoane au ajuns la spital, iar un tânăr a rămas paralizat.