O nouă tehnologie anti-furt disponibilă în România

Data publicării:
ceata

București, un hoț cu cagulă plănuiește să fure țigări și alcool dintr-un magazin alimentar. Angajatul nu este la tejghea, astfel că hoțul are cale liberă să ajungă la pradă. Doar că înainte de a pune mâna pe produse, din pereții și tavanul magazinului iese o substanţă albă, asemănătoare cu fumul. Este aşa-numita ceaţă artificială.

Odată ce butonul de panică e apăsat, în doar câteva secunde, întreaga încăpere se umple de ceață. Această ceață nu are miros și nici măcar nu e dăunătoare pentru sănătate. Dacă hoţul nu a avut inspiraţia să fugă în momentul în care acest aparat s-a declanşat, ulterior îi va fi aproape imposibil să mai găsească ieşirea. Sunt toate şansele să fie găsit de poliţişti sau echipajele de intervenţie chiar la locul faptei”, relatează Gerhald Ernst, reporter Digi24.

În interiorul aparatului se află apă şi glicerină, iar încălzirea lor la 300 de grade produce ceaţa artificială.

Dan Belai, directorul firmei care comercializează tehnologia: „Este o ceață absolut inofensivă, nu se depune pe suprafețe, rolul este să blocheze vizibilitatea. Îl forțează pe invidiv să părăsească obiectivul cu mâna goală.”

Aparatul poate fi legat la senzori de mișcare sau sisteme de alarmă, astfel ca magazinele să fie protejate şi pe timpul nopţii, când au loc cele mai multe spargeri.

În momentul declanșării efracției, când infractorul efectiv pătrunde în obiectiv se declanșează și în câteva secunde umple spațiul protejat cu ceață. Echipajele de intervenţie sosesc în șapte-zece minute, timp mult mai mare decât le este necesar infractorilor să părăsească obiectul”, adaugă Dan Belai.

Tocmai pe intervenția târzie se bazează şi hoții.

Marian Paraschiv, expert în securitate: „Furtul cu totul poate să dureze mai puţin de două minute. Hoţii caută obiecte cu valoare mare depozitate pe spaţii relativ mici.”

Chiar şi temuţii hoţi care au făcut parte din Academia Infractorilor Români, o reţea care dădea spargeri în magazine de lux din Marea Britanie, s-au întâlnit cu aparatul care produce ceaţă artificială. Acesta a fost singurul care le-a dat infractorilor planurile peste cap.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri