O oră şi 17 minute a durat până când pompierii militari au ajuns la locul unui accident chimic grav

Data publicării:
pompieri

O oră şi 17 minute. Atât a durat, azi-noapte, până când pompierii militari au ajuns la locul unui accident chimic grav, produs în nordul Braşovului şi soldat cu o victimă în stare critică. Compresorul de amoniac de la instalaţia de răcire a unui abator situat în oraş s-a defectat şi o cantitate mare de gaz toxic s-a răspândit în atmosferă. Administratorii obiectivului au interzis, însă, accesul poliţiştilor în incintă şi au anunţat faptul că un om e grav rănit la zeci de minute de la primul apel la 112.

Ora 3 şi 27 de minute. Un bărbat care locuieşte în apropiere de abatorul din nordul Braşovului a sunat la 112 şi a reclamat faptul că în locuinţa sa se simte un miros înţepător de amoniac.

"Am sunat la 112, îmi fac legătura la ISU, la Pompieri, în Braşov. Cei din Braşov îmi spun că ei nu au pe cine să trimită, chestie care m-a frapat. Şi că o să vină dimineaţă cineva de la Garda de Mediu. Din sfert în sfert de oră am sunat.", potrivit convorbirii înregistrate.

Discuţia bărbatului cu pompierii a fost ascultată şi de Poliţie, care a trimis la faţa locului un echipaj. La ora 3 şi 50 de minute, poliţiştii din teren au confirmat că în zonă e miros puternic de amoniac şi au încearcat să intre în abator.

Ionuţ Marin, purtător de cuvânt IPJ Braşov: „Nu au avut posibilitatea şi nici nu li s-a permis accesul în societate. Colegii mei au rămas până în jurul orei 4 şi 20, interval în care nu au sosit alte forţe de sprijin".

16 minute mai târziu un reprezentant al abatorului a sunat la 112 şi a anunţat că un bărbat a fost rănit. La o oră şi 17 minute de la primul apel la abator a ajuns primul echipaj al pompierilor militari. Un bărbat de 51 de ani a fost găsit inconştient la 20 de metri de hala plină cu amoniac. Victima avea arsuri pe 90 la sută din suprafaţa corpului şi a fost dusă la Spital în stop cardio-respirator. Medicii l-au resuscitat şi intubat.

Ciprian Sfreja, purtător de cuvânt ISU Braşov: „Conform procedurilor, când sunt implicate substanţe periculoase, noi trebuie să trimitem acolo autospeciala CBRN. Conducătorul auto se află în unitate, în tura de serviciu, dar a trebuit să vină şi ceilalţi membri ai echipajului, de acasă"

Oficialii abatorului au emis un comunicat de presă, dar nu au explicat ce s-a întâmplat: „Facem tot posibilul pentru a coopera cu investigaţia autorităţilor. Încercăm să aflăm motivele producerii accidentului, printr-o investigaţie internă, însă momentan este prematur să putem trage concluzii."

Primele concluzii ale specialiştilor au scos la iveală faptul că hala frigorifică a abatorului a fost inundată cu amoniac după ce 12 litri de gaz toxic s-au scurs din compresor şi au intrat în reacţie cu uleiul scurs de la un motor electric.

Mircea Paraschiv, comisar şef la Garda Naţională de Mediu, Comisariatul Braşov: „Noi am monitorizat situaţia, care este operatorul regional, având în vedere că intervenţiile sunt făcute pe bază de apă, pentru a monitoriza scurgerile şi datele pe care le vor recepta dânşii în staţie, pentru a nu avea probleme".

Cu cinci ani în urmă, la acelaşi abator s-a produs un eveniment similar pe fondul unei defecţiuni la instalaţia cu amoniac.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri