O săptămână până la alegerile din R. Moldova. Studenții basarabeni din România cer mai multe secții de vot

Data publicării:
sigla obs vot

Pentru peste două mii de basarabeni din Craiova, Târgu Jiu sau Petroşani cea mai apropiată secţie de vot este la Bucureşti. Tinerii sunt nemulţumiţi de situaţie. Spun că au făcut solicitare pentru înfiinţarea unei secţii de votare la Universitatea din Craiova, însă au primit aviz nefavorabil. Iar şansele sunt mici să ajungă în Capitală.

Eu am spectacool duminică la ora 11. Când mai ajung eu să votez și să mă întorc, ca să nu mai punem cheltuiala care este”, spune Ana Cebotar, actriță la Teatrul Colibri.

„Până la urmă e vorba și de o distanta care trebuie parcursă la București și cred că unii dintre studenți o să renunțe”, spune un reprezentant al comunității.

Numai la Craiova sunt peste 250 de studenţi basarabeni, care acum încearcă să se organizeze pentru a vota.

„Organizăm câteva autocare care să meargă la București ca să ne ducă pe toți”, este soluția pe care au găsit-o studenții basarabeni din Craiova.

Tinerii au cerut sprijin şi europarlamentarilor români.

Am trimis o scrisoare domnului Iurie Leancă. Am trimis-o și la cabinet, și la cele două ambasade de la Bruxelles. Aștept un răspuns. Nu am primit încă”, spune europarlamentarul Marian Jean-Marinescu, vicepreședinte al grupului PPE din Parlamentul European, familia politică din care face parte și partidul premierului Iurie Leancă.

Guvernul de la Chişinău a aprobat înfiinţarea a două secţii de votare în Bucureşti. Câte o secţie de votare există şi în Iaşi, Constanţa, Braşov, Timişoara, Galaţi, Cluj-Napoca, Bacău şi Suceava.

Nu există o statistică oficială referitoare la numărul tinerilor din Republica Moldova aflați la studii în România, dar numărul lor este estimat la peste 15.000, în condițiile în care statul român acordă anual 5.000 de burse pentru studenții din Republica Moldova.

Adresele secțiilor de votare din România pentru organizarea alegerilor parlamentare din 30 noiembrie 2014:

1. București – sediul Ambasadei, Aleea Alexandru nr. 40 (telefon de contact (+4021) 2300474, (+40) 743459008);

2. București – sediul Consulatului, Str. Emanuel Porumbarul nr. 89, (telefon de contact (+4021) 4109827, (+40) 720260232);

3. Bacău – Universitatea „Vasile Alecsandri”, str. Calea Mărășești 158;

4. Brașov – Casa de Cultură a Studenților, str. Memorandumului nr. 39

5. Constanța – Universitatea ”Ovidius”, bl. Mamaia nr. 124

6. Cluj-Napoca – Casa de Cultură a Studenților, Piața Lucian Blaga nr. 1-3

7. Galați – Universitatea „Dunărea de Jos”, str. Domnească nr. 47

8. Iași 1 - Consulatul General al Republicii Moldova, str. Aleea Grigore Ghica Vodă, nr. 60A, telefon de contact (+4023) 222 03 15

9. Iași 2 – Școala Gheorghe Asachi, Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt 64 (vis-a-vis de Prefectură şi Consiliul Judeţean);

10. Suceava - Universitatea "Stefan cel Mare", Str. Universității 13

11. Timișoara – Colegiul Național de Artă Ion Vidu, str. Cluj nr. 12

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri