O tânără a murit după ce a fost lovită de o maşină de gunoi la Pata Rât, cartierul de romi din Cluj Napoca

Data publicării:
pata rat

O adolescentă de 16 ani a murit miercuri, după ce a fost lovită de maşina care descărca deşeuri la groapa de gunoi a oraşului Cluj Napoca. Adolescenta căuta materiale reciclabile pe rampa de la Pata Rât, alături de alte persoane. Accidentul are loc la două zile după ce presa britanică a criticat administraţia locală pentru condiţiile în care locuiesc romii de la Pata Rât.

Accidentul s-a produs în momentul în care maşina descărca deşeurile. Fata scotocea prin gunoaie când a fost prinsă sub roţile autoutilitarei. Administratorul firmei de salubritate Salprest Rampă este conştient că zi de zi oamenii săraci de acolo strâng sticlele de plastic şi celelalte deşeuri pe care le vând apoi, pentru că din asta trăiesc.

În zona respectivă este o harababură totală. Persoanele de acolo nu ştiu ce statut au. Când se descarcă o maşină, tăbărăsc, scuzaţi limbajul, dau buzna toţi, ca să fie primii la colectare de deşeuri”, a declarat pentru Digi24 Vasile Puşcaş, administratorul companiei de salubritate.

Accidentul a avut loc la doar două zile după ce presa britanică a criticat condiţiile în care locuiesc sutele de romi evacuaţi din Cluj. Mai mulţi ierarhi din Regatul Unit i-au cerut primarului Emil Boc să îi mute pe romi în locuinţe decente. „Ca un om credincios ce sunteţi, vă îndemnăm să conştientizaţi lipsa de umanitate a acestor acţiuni şi să faceţi demersuri pentru a reconstrui relaţiile cu comunitatea romă din oraşul dumneavoastră”, se arăta în mesajul clericilor.

Emil Boc spune însă că mutarea romilor în vecinătatea gropii de gunoi a fost o măsură bună. „S-au mutat în locuinţe cu acces la căldură, la lumină, la tot ce înseamnă servicii de bază. Am condiţionat toate aceste facilităţi de trimiterea copiilor la şcoală şi de a pune la dispoziţie autobuze speciale pentru ca aceşti copii de la Pata Rât să aibă acces la educaţie”, a spus Emil Boc, acuzând jurnaliştii britanici de demagogie. „Dă bine să critici România, când şi Uniunea Europeană, scuzată să-mi fie lipsa de diplomaţie, când vine vorba să meargă românii în Marea Britanie, invadează piaţa muncii, când regulile fundamentale sunt libertatea de mişcare. Adică când e vorba să meargă, staţi acasă, când încearcă să explice, n-ai făcut bine. E bine să nu jucăm cu ipocrizie şi să fim corecţi”, a spus edilul.

În urmă cu doi ani, o altă adolescentă a fost accidentată tot de o maşină a unei firme de salubritate la groapa de gunoi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri