O ZI A PRIMARILOR, PE BANI PUBLICI. Edilii îşi fac planuri pentru petreceri cu grătare şi concerte

Data publicării:
primar cut 1

Pe edilul Constanţei, Radu Mazăre, ideea îl încântă teribil. Are însă un mic amendament.

„Nu-mi place în februarie, mie îmi place vara, mai iunie, iulie, august septembrie. (reporter) Atunci, când aţi spune dumneavoastră că ar fi bine să fie ziua primarului, dacă nu în februarie? În iulie, de ziua mea, pe 5 iulie”, spune Radu Mazăre, primarul oraşului Constanţa.

În zonele rurale, unii primari îşi fac deja planuri pentru viitoarele petreceri date în cinstea lor. De exemplu, Gheorghiţă Cărtuşanu inspectează terenul de fotbal al comunei pentru a vedea unde este mai bine să amplaseze scena şi grătarele cu mici.

„Încerc să mulţumesc şi tineretul, cu o muzică uşoară, încerc să mulţumesc şi pe cei de vârsta a treia, cu o muzică populară. Nu toţi îşi permit să... tre să recunoască toţi, mama de exemplu, nu ştiu dacă îşi permite în viaţa ei să o vadă, nu ştiu, pe Steliana Sima, am dat un exemplu”, afirmă Gheorghiţă Cărtuşanu, primarul comunei Fundeni, judeţul Călăraşi.

O singură problemă ar fi. Ziua Primarului poate deveni în orice moment o acţiune electorală. Admite acest lucru chiar iniţiatorul legii.

„Trebuie mai mult să se adreseze cetăţenilor, să reprezinte un moment de deschidere a primăriei, a uşilor primăriei pentru cetăţeni. Atunci când lucrurile se fac cu rea-credinţă, orice acţiune, indiferent de natura ei, poate degenera, cum spuneţi dumneavostră, şi în acţiuni de tip electoral”, declară Marian Enache, deputat UNPR.

Nu toată lumea îmbraţişează însă ideea parlamentarului. Unora nu prea le vine să petreacă atunci cand se uită în visteria primăriei.

„Toate aceste manifestari înseamnă cheltuire de bani dintr-un buget şi aşa auster şi, când ne rămâne ceva, nu ştim cum să facem să ne plătim câte o cotă parte din vreun proiecţel pe care îl iniţiem”, susține Florin Dumitrescu, primarul comunei Plătăreşti, judeţul Călăraşi.

Mai ales că majoritatea localităţilor din ţară au deja o zi a lor pe care o sărbătoresc. Aici, un primar ne face o dezvăluire interesantă.

„Din câte ştiu eu, anumiţi primari chiar şi-au pus ziua localităţii de ziua lor, de ziua lor de naştere. Atunci fac domniilor lor cinste şi din partea lor, şi din partea... Eu nu ştiu, eu când am ieşit primar nu am dat nici o bere”, spune Vasile Lucian, primarul comunei Vasilaţi, judeţul Călăraşi.

„Să faci separat de asta - încă o celebrare a şefului comunitaţii, a primarului comunităţii - este un sâmbure de cult al personalităţii, adică urmează ziua prim-ministrului, ziua preşedintelui, a preşedintelui nu, că am mai avut-o o dată şi în ultima vreme s-a renunţat”, declară sociologul Mircea Kivu.

Legea urmează să intre mai întâi în dezbaterea Senatului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri