Oamenii de afaceri, nemulţumiţi de noul sistem de plată a TVA

Data publicării:
2311 20plata 20tva-34836

În prezent, firmele plătesc taxa pe valoarea adaugată la emiterea facturii. Astfel, companiile sunt obligate să achite către stat 24 la sută din valoarea bunului chiar dacă acesta este plătit cu întârziere sau nu mai este plătit niciodată.

De la începutul anului viitor, firmele mici vor plăti această taxă la data încasării integrale sau parţiale a contravalorii bunurilor livrate. Statul a introdus însă şi un termen limită - cel mult 90 de zile calendaristice de la data emiterii facturii.

„Dacă s-ar fi spus: colectezi TVA strict la încasare şi deduc strict la plată, ar fi fost echitabil. Dar avem un sistem care ne spune: colectezi cel târziu la 90 de zile după emiterea facturii indiferent dacă ai încasat-o sau nu, dar deduci strict numai la plată", explică Delia Cataramă, directorul Asociaţiei pentru Reformarea Sistemului de Impozite şi Taxe.

Dacă acum se încasează decontul pe TVA fără ca facturile să fie plătite, posibilitatea deducerii TVA se va face doar pe baza dovezii că factura a fost achitată.

„Pe lângă faptul că trebuie să plătesc acest TVA la 90 de zile, dacă eu, neîncasând banii de la clientul meu, nu am bani să plătesc furnizorii, nu îmi voi putea deduce TVA aferent facturilor de la furnizori”, spune Gabriel Sincu, partener la compania de consultanţă Mazars.

Nemulţumirea oamenilor de afaceri este legată şi de faptul că noua măsură este obligatorie şi nu opţională, aşa cum este în alte state europene.

„De exemplu, în Marea Britanie există acest sitem, este opţional, evident că sistemul presupune plata chiar la încasare, deci nu există acea perioadă de 90 de zile, iar orice contribuabil poate să intre şi să iasă din sistem oricând, fără nicio notificare către minister", a spus Delia Cataramă.

Sistemul trebuie testat

Firmele vor avea însă şi alte dificultăţi. Vor fi necesare schimbări în gestiunea contabilă, prin softuri şi angajaţi mai mulţi. Aceste modificări vor creşte costul societăţilor cu serviciile contabile.

Pentru consultantul financiar Valentin Ionescu, lucrurile sunt clare: „Sistemul acesta nu poate fi îmbunătăţit până când nu se face un test pilot de cel puţin un an, un an şi jumătate. Abia după aceea Ministerul de Finanţe îşi poate da seama unde au apărut probleme şi unde nu".

În noul sistem, plata taxei pe valoarea adăugată la încasarea facturii este valabilă pentru firmele cu cifra de afaceri mai mică de 500.000 euro pe an.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri