Oficial din Ministerul Culturii: Poarta Sărutului a fost spălată ca un covor

Data publicării:
TgJiuGJ

Comisia de experţi internaţionali desemnată să analizeze situaţia Porţii Sărutului, condusă de secretarul de stat din Ministerul Culturii Radu Boroianu, şi-a prezentat concluziile marţi.

Radu Boroianu a declarat că membrii comisiei de experţi străini au analiza nu doar Poarta Sărutului, ci toate operele lui Constantin Brâncuşi de la Târgu-Jiu, pentru a vedea în ce stare se află acestea şi a pentru a stabili nişte regulamente clare în baza cărora să fie făcute de acum încolo viitoarele lucrări de întreţinere şi restaurare.

Acesta a afirmat că procedura prin care Poarta Sărutului a fost spălată a fost total greșită, adăugând că opera de artă a fost curățată ca un covor sau o mașină.

Dorin Dănilă, proiectantul lucrărilor de restaurare a Porţii Sărutului, a acuzat Institutul Naţional al Patrimoniului (INP) că opera din piatră a lui Constantin Brâncuşi, expusă în parcul central din Târgu-Jiu, s-a îngălbenit după ce a fost spălată cu jet cu apă sub presiune.

El a spus că, după lucrările de restaurare, Poarta Sărutului a devenit "galbenă", după ce a fost spălată fiind folosit un pistol cu apă sub presiune, asemănător celor din spălătoriile auto.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri