Oficial SRI despre atentatul de la Piatra Neamț: „Nu avem în acest caz elemente de terorism”

Data publicării:
12012013 20m 20sri 201-43451

Purtătorul de cuvânt al SRI, Sorin Sava, a subliniat că natura explozibilului dezamorsat la Piatra Neamț nu este încă stabilită, urmând ca aceasta să fie cunoscută după finalizarea analizelor de laborator la care a fost trimis.

„Acest explozibil este trimis la analize de laborator. În momentul în care o să avem analizele de laborator și vom ști exact ce fel de substanță este, atunci o vom comunica cu siguranță presei și celor de la DIICOT”, a declarat Sorin Sava.

„Pot să vă spun, într-adevăr, că este, iar asta v-o spun cu certitudine, că este de proveniență străină. Este evident, din ceea ce ne-au comunicat specialiștii noștri, pirotehniștii de la Brigada Antidrog a Serviciului Român de Informații, e clar că este de proveniență străină”, a declarat purtătorul de cuvânt al SRI.

„În orice moment acest dispozitiv putea exploda”

Oficialul SRI a evitat să comenteze dacă explozibilul era artizanal sau cumpărat ca atare, dintr-un eventual depozit militar.„Acest dispozitiv explozibil improvizat, atunci când a fost plasat sub mașină, în momentul în care el a fost desprins de către pirotehniștii Brigăzii antiteroriste, era în stare amorsată, deci capsa era amorsată, în orice moment acest dispozitiv putea exploda”, a precizat Sorin Sava.

„Cu siguranță, pe baza expertizei specialiștilor noștri și în cadrul măsurilor asiguratorii care au fost luate în primă instanță, ați văzut că evacuarea populației a fost impusă pe o suprafață de câteva sute de metri. Efectul ar fi fost devastator în zona în care se afla mașina, era o zona urbană, între blocuri. Efectul e greu de estimat, dar consecințele ar fi fost dezastruoase”, a declarat oficialul SRI.

Întrebat dacă acestă acțiune ar putea fi considerată un act terorist, Sorin Sava a răspuns că acest mod de organizare al crimelor orgate în special în această zonă transfrontalieră imită foarte bine metodele organizațiilor teroriste, „dar nu avem în acest caz elemente de terorism din punctul nostru de vedere”.

Potrivit lui Sorin Sava, acțiunea pirotehniștilor a fost „complexă, extrem de dificilă și cu un mare grad de risc”.

Oficialul SRI a declarat că această acțiune de prevenire a atentatului a fost preluată în cursul anului 2012. „A fost foarte complicat pentru că a presupus, prin aceste măsuri asiguratorii, evacuarea populației la orele 2 - 3 dimineața. Să evacuezi câteva sute de persoane nu e un lucru ușor”, a comentat Sorin Sava.

„În ceea ce privește a doua etapă, cea de dezamorsare, desprindere, astea sunt detalii pe care nu pot să le detaliez. Pot să vă spun că inițierea exploziei s-ar fi putut produce în momentul rulării autovehiculului. Acest dispozitiv improvizat dispunea de un mecanism de declanșare a capsei detonante, era armat și era cumva legat cu roțile. Dacă era mișcată roata, el s-ar fi declanșat”, a precizat purtătorul de cuvânt al SRI.

„O chestie agravantă, apropierea de granița cu Moldova și Ucraina”

Această acțiune readuce în discuție cât de slabe sunt granițele României, mai ales în contextul demersurilor pentru aderarea la spațiul Schengen.

Costin Georgescu, fost director SRI, invitatul emisiunii „Săptămâna sub lupă”, a comentat acest aspect. „În ceea ce privește granițele, este o problemă, într-adevăr. Noi avem încă mari probelem la granițele Romaniei. Știm și la portul Constanța, ce s-a rez și totusi nu s-a rezolvat nimic, și la alte granițe. Nu intră doar tigari, ci și alte produse care n-ar trebui să intre în țară. Poate să intre, traficul de arme există în continuare în lumea asta și trebuie să luptăm permanent împotriva lui. Deci problemele granițelor, așa cum bine a spus purtătorul de cuvânt al SRI, granița pe care o avem spre Moldova și Ucraina nu e doar a noastră, ci și a NATO și avem niște obligații deosebite la această graniță. Deci, părerea mea e că trebuie să se învețe din ce s-a întâmplat acum și să se ia măsurile respective, inclusiv măsura din județul Neamț, care trenează de mulți ani de zile”, a comentat Costin Georgescu.

Constantin Dudu Ionescu, fost mininstru de Interne, consideră că trebuie acordată o atenție specială față de ceea ce se întâmplă în zona Piatra Neamț. „Este evident că acolo se întâmpla ceva grav. Poate că nu e singurul loc, dar în orice caz, ar trebui, în opinia mea, o atenție mai mare acordată zonei respective și o chestie agravantă, apropierea de granița cu Moldova și Ucraina. Aici vom avea o problemă, după părerea mea, și cu Schengenul. Eu eram ferm convins și sunt în continuare ferm convins, că problema Schengen era o chestiune politică ridicată de Uniunea Europeană, pentru că are tot felul de probleme. Eram ferm convins, cum sunt și în continuare ferm convins, că din punct de vedere tehnic lucurile sunt puse la punct în ceea ce privește granița, nu doar cea aeriană. (...) La cea fluvială și cea terestră cu Moldova și Ucraina, lucrurile, din punct de vedere tehnic, sunt foarte bine puse la punct. Din păcate, iată că se pare că crima serioasă este mult mai avansată decât ceea ce credeam noi despre ea, de a reușit să aducă aici, unu, exploziv, să producă acest exploziv, care e și asta în sine o performanță”, a detaliat Constantin Dudu Ionescu.

Invitații emisiunii „Săptămâna sub lupă” au discutat și despre persepctivele schimbării Legii siguranței naționale, dar și despre deciziile de la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, după scandalul de la Balș.

Urmăriți înregistrarea integrală a emisiunii în materialul video atașat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri