Sari la conținut

OLAF: Acuzaţia de conflict de interese ar trebui să determine stoparea exercitării atribuţiilor

Thomas Steiger a declarat miercuri, la Bucureşti, că una dintre problemele foarte importante şi foarte greu de dovedit este conflictul de interese, iar astfel de suspiciuni ar trebui să apară atunci când se constată creşterea bruscă a averii, când o persoană refuză să fie mutată pe o altă funcţie sau atunci când are o relaţie neobişnuită cu unul dintre licitatori, relatează Mediafax.

Întrebat dacă o persoană care este acuzată de conflict de interese ar trebui să demisioneze, oficialul OLAF a răspuns că este important ca orice situaţie care ar putea fi conflict de interese să fie dezvăluită şi orice persoană acuzată de acest lucru ar trebui să ţină cont de percepţia publică şi de faptul că relaţia în care se află ar putea provoca probleme.

O astfel de situaţie ar trebui să te facă să nu mai exerciţi acele atribuţii. Dacă există o situaţie care poate fi percepută că influenţează negativ o anumită procedură, atunci persoana respectivă ar trebui demisă”, a spus Thomas Steiger.

El a adăugat că o astfel de măsură nu ar trebui interpretată ca fiind o măsură disciplinară, ci că este important să se facă acest lucru în mod transparent, iar persoana vizată să îşi asume consecinţele.

Thomas Steiger a făcut aceste declaraţii în cadrul conferinţei de deschidere a proiectului „Achiziţiile publice din România - îmbunătăţirea legislaţiei pentru o mai bună protecţie a intereselor financiare ale UE”, organizată, miercuri, de Freedom House Romania.

Pe aceeași temă