Omar Hayssam mai are acțiuni doar la două firme din România. Ce s-a întâmplat cu afacerile sale

Data publicării:
omar hayssamcrop3

Omar Hayssam figurează, în prezent, ca acţionar la două firme. La IAPIT Divertis, companie care vinde lemn şi materiale de construcţii, sirianul deţine doar opt la sută din acţiuni. Societatea a avut în ultimii trei ani afaceri de peste 10 milioane de lei, dar de fiecare dată a încheiat anul pe pierdere.

La cealaltă companie, World Hotel's, Omar Hayssam deţine aproape un sfert din acţiuni, iar soţia sa, Adela, încă zece procente. Acţionar majoritar este însă grupul Rio Bucovina, la care fratele său, Mukhles Omar, este administrator. Ministerul Finanţelor nu are însă date cu privire la afacerile acestei companii.

Niciuna dintre aceste companii nu se mai găseşte însă la sediul din acte. Terenurile şi imobilele deţinute de familia Omar au fost închiriate altor firme.

Averea oficială a lui Omar Hayssam reprezintă acum doar o parte infimă din cea de acum zece ani. În 2003, sirianul figura în topul celor mai bogați români, cu o avere estimată la 100 de milioane de dolari. Atunci, Omar Hayssam controla mai multe afaceri bănoase - Agro City Center, producătorul de ape minerale Bucovina Enterprises sau Rio Bucovina Distribution. De asemenea, el avea afaceri și în industria lemnului. Companiile Best Wood şi Best Wood Production aveau cifre de afaceri de ordinul milioanelor de dolari fiecare.

În plus, Omar Hayssam se mai lăuda cu grupul de firme Manhattan, care avea o cifră de afaceri de peste 90 de milioane de dolari.

Averea lui Omar Hayssam din România a început să dispară din 2003, după ce a fost suspectat de evaziune fiscală. Se speculează că acesta şi-ar fi transferat mare parte din avuţie pe numele doctorului Mohamad Yassin, un alt sirian stabilit în România.

Spre exemplu, din cele 10 firme în care Omar Hayssam apare ca acţionar, cinci au fost radiate începând cu anul 2001, după ce şi-au schimbat proprietarul şi şi-au mutat sediul în alt judeţ. Momentul coincide cu declanșarea cercetărilor pentru evaziune fiscală pe numele său de către autoritățile române. Multe alte companii erau controlate indirect de omul de afaceri sirian condamnat pentru terorism.

Citiți și:

Scenariu răsturnat. Aducerea lui Omar Hayssam în România, misiune neautorizată pe teritoriul altui stat

T. Băsescu, despre aducerea lui Omar Hayssam în țară: „Cum să vă spun, când România a efectuat o operațiune neautorizată pe teritoriul altui stat?”

Extrădarea lui Hayssam, disputată politic: „Premierul s-a trezit azi pentru declarații” - „Nu dau doi bani pe Lăzăroiu”

REACȚII OFICIALE. Ce vor autoritățile să afle de la Omar Hayssam

Firmele lui Omar Hayssam

Uno Internaţional Eximp - radiat 2001

Agro City Center - radiat 2003

Best Wood - radiat 2004

Foresta Nehoiu - radiat 2004

Sirom Forest - radiat 2004

Sursa: ONRC

Acţionarii IAPIT Divertis

Omar Hayssam - 7,91%

AVAS - 0,44%

Uno Internaţional Eximp - 78,98%

Nasture Nicolae - 2,62%

Nasture Mihai - 6,01%

Alţii - 4,04%

Sursa: ONRC

Afacerile IAPIT Divertis

Cifra de afaceri

2010 - 11.751.680 lei

2011 - 17.357.054 lei

2012 - 10.288.581 lei

Sursa: Ministerul Finanţelor

Pierderile Iapit Divertis

2010 - 15.022 lei

2011 - 31.445 lei

2012 - 27.130 lei

Sursa: Ministerul Finanţelor

Acţionarii World Hotel's

Omar Hayssam - 24%

Omar Adela - 10%

Rio Bucovina Distribution - 51%

Bucovina Enterprises - 5%

Best Wood Nehoiu - 10%

Sursa: ONRC

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri