ONOMASTICĂ. Peste 700.000 de români îl sărbătoresc astăzi pe Sf. Andrei

Data publicării:
30112012 20andrei 20pelerinaj-36064

Camera Deputaţilor a adoptat în iunie proiectul de lege care prevede ca ziua de 30 noiembrie, de Sfântul Andrei, să fie declarată zi liberă.

|MEDIAFAX FOTO

Prin decretarea zilei de 30 noiembrie drept zi nelucrătoare, românii au două zile libere, deoarece ei sunt liberi şi pe 1 Decembrie, Ziua Națională a României.

Credincioşii îl prăznuiesc pe 30 noiembrie pe Sfântul Apostol Andrei, creştinătorul neamului românesc, el fiind numit „Cel dintâi chemat”, întrucât a răspuns primul chemării lui Hristos la apostolat, ziua fiind totodată Sărbătoare Bisericească Naţională.

Aproape 700.000 de români poartă numele Sfântului Andrei

Numele Sfântului Apostol Andrei este purtat de 692.000 de români. Dintre aceştia, peste 350.000 sunt bărbaţi, în timp ce 340.000 sunt femei. Cele mai frecvente nume sunt Andrei şi Andreea.

Felicitări vor primi astăzi şi doamnele care poartă numele de Andra, Andruţa sau Andruşa, dar şi domnii numiţi Andreeas sau Andreas.

De Sfântul Andrei vor sărbători şi cei cu nume ceva mai exotice cum ar fi Endre sau Andras.

Sfântul Andrei, cunoscut ca Ocrotitorul României, este considerat apostolul românilor sau creştinătorul poporului român.

Pelerinaj la peștera Sf. Andrei

25.000 de credincioşi s-au închinat la moaştele Sfântului Andrei și au asistat la slujba oficiată de un sobor de o sută de preoţi în frunte cu 12 înalţi prelaţi din România, Grecia şi Bulgaria.

Oamenii au format cozi de patru kilometri spre peștera Sfântului Andrei, loc despre care se spune că, odinioară, a trăit cel care a adus creștinismul pe teritoriul ţării noastre. Ca să se păstreze liniștea, au fost chemați 200 de jandarmi. O sută de preoți au oficiat liturghia.

Obosiţi de drumul lung şi lipsiţi de puteri din cauza postului, câţiva pelerini au leşinat şi au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Alţii, în schimb, au rezistat eroic şi s-au bucurat de vremea frumoasă.

Unii au simţit că pot face un ban în plus, aşa că şi-au întins tarabele lângă mănăstire. Printre obiectele bisericeşti, pe mese şi-au făcut loc căciulile din blană, dar şi câteva piese de mobilier.

Anual, pelerini din întreaga ţară vin la această mănăstire pentru a se închina în faţa raclei care conţine o parte din moaştele Sfântului Apostol Andrei, dăruite în anul 2003 de către Mitropolia Kefaloniei din Grecia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri