ONU a adoptat o rezoluție împotriva braconajului și comerțului cu specii amenințate

Data publicării:
elefanti africa - GettyImages - 30 iulie 2015
FOTO: Gulliver/ Getty Images

Foto: Gulliver / GettyImages

Documentul, care nu are caracter obligatoriu, recomandă statelor „să ia măsuri eficiente pentru prevenirea și combaterea braconajului și a contrabandei” atât în regiunile Africii, unde există un mare număr de braconieri, cât și acolo unde sunt consumatori - țările Asiei, unde există o mare cerere de fildeș și corn de rinocer.

Totodată, rezoluția îndeamnă statele să-și întărească legislația, astfel încât „comerțul ilicit cu specii protejate ale faunei și florei sălbatice, în care este implicată crima organizată, să fie considerat delict grav”.

ONU pledează și pentru intensificarea cooperării regionale și internaționale, pentru o mai mare implicare a comunităților locale, care să de vină „parteneri activi în conservarea și utilizarea durabilă” a resurselor naturale.

Deși nu este obligatorie, rezoluția „are o putere morală și credem că va fi un motor pentru ducerea la bun sfârșit a unor acțiuni concrete”, a declarat ministrul gabonez al afacerilor externe, Emmanuel Issoze-Ngondet, prezent la vot.

Organizațiile de protejare a mediului, ca Fondul Mondial pentru Natură (WWF) și TRAFFIC, au salutat adoptarea rezoluției.

Pe ansamblul continentului african, se apreciază că 30.000 de elefanți sunt uciși ilegal în fiecare an pentru a alimenta comerțul cu fildeș, destinat îndeosebi Chinei și altor țări din Asia. Cele mai mari centre de contrabandă de fildeș sunt Kenya, Tanzania și Hong Kong.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri