Operațiune contracronometru pentru salvarea a zece turiști rătăciți în Piatra Craiului

Data publicării:
turisti salvati

Turiştii au fost găsiţi obosiţi şi înfriguraţi într-o zonă extrem de periculoasă din munţii Piatra Craiului. La cea mai mică greşeală exista riscul că aceştia să cadă în gol. Aşa că salvamontiştii au fost nevoiţi să ia măsuri speciale de siguranţă, pentru a-i salva pe cei zece.

Operaţiunea a durat cinci ore.

După 1:00 noaptea, turiştii au fost aduşi în siguranţă la baza muntelui, cu tot cu câinele pe care îl luaseră în drumeţie.

Turiştii plecaseră în excursie duminică dimineaţă, din zona refugiului turistic Spîrlea. La un moment dat au ieşit de pe drumul marcat şi s-au pierdut. Au cerut ajutorul salvamontiştilor când şi-au dat seama că nu au cum să ajungă în siguranţă la baza muntelui.

„Era foarte frig şi ce să zic, nu puteam nici să urcăm, căci coborâsem şi nici în partea cealaltă nu era posibilitatea să plecăm", a povestit unul dintre ei.

„Am căutat câteva variante, după care am văzut că nu găsim nimic şi am apelat la echipajul Salvamont", a relatat un altul.

„Echipa care a acţionat în viteză, să spunem aşa, deci rapid, am pus o coardă şi i-am luat absolut pe rând pe fiecare, să urce înapoi toată bucata pe care ei au spus că dau rapel, cu sisteme de blocare bineînţeles şi au autoasigurare, evident", a explicat Ciprian Lolu, de la Salvamont Zărnești.

Zona în care turiştii au părăsit poteca este situată la aproximativ 1.600 de metri altitudine. Aici orice pas poate fi fatal.

„Pericolul era de cădere în gol, peste tot cădere în gol, zonă foarte periculoasă de abrupt”, a precizat Ioan Pivodă, șed la Salvamont Zărnești.

Salvamontiştii le recomandă turiştilor ca, în special în zone muntoase accidentate, cum este Piatra Craiului, să nu se abată de la o regulă simplă de siguranţă: toţi cei care pierd poteca turistică trebuie să se întoarcă la ultimul marcaj cunoscut, după cel mult 300 de metri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri