Opt cetățeni israelieni și patru americani, interziși să intre în România de pe aeroportul Otopeni. Argumentele autorităților

Data actualizării: Data publicării:
otopeni

Opt cetățeni israelieni și patru americani sunt blocați de opt ore în aeroportul Otopeni și se plâng că nu sunt lăsați să intre în România, venind de la Tel Aviv.

Oamenii spun că au proprietăți în țara noastră și că astfel s-ar încadra în excepțiile de la interdicțiile de intrare în România prevăzute de Hotărârea de Guvern privind starea de alertă.

Poliția de frontieră spune că oamenii nu au putut dovedi cu documente statutul de rezident sau de membru de familie al unui cetățean român astfel că nu le poate permite intrarea pe teritoriul țării noastre. 

Cele 12 persoane au rămas în zona de tranzit si se vor întoarce urmând să fie returnați în direcția de unde au venit dimineață cu un avion de la Cluj. De vină pentru această situație ar fi compania transportatoare care a operat zborul și le-a vândut biletele fără a lua în calcul că oamenii nu pot intra în România.

Cel puțin un cetățean israelian vorbește fluent românește

Femeie din Israel, declarație în limba română: Sunt cetețean israelian și astăzi la ora 2 și 20 de minute am ajuns la Otopeni, în București, de la Tel Aviv. De atunci, nimeni nu ne-a lăsat să intrăm în țară din cauză că nu avem pașaport românesc. Nu suntem cetățeni români, avem pașaport israelian. Stăm deja de de șase ore în aeroport, nu primim niciun răspuns și ni se spune că nu putem să intrăm în țară și nici nu ni se spune cum putem să ne întoarcem.

Următorul zbor ar putea fi peste două zile. Stăm pe scaune, obosiți, fără mâncare, fără nimic.

Argumentele poliției de frontieră

Maria Moiș, jurnalist Digi24: Aceste persoane sunt cetățeni non-europeni și încă de aproape acum 3 luni a fost luată măsura la nivelul UE de a nu permite intrarea înspațiul comunitar a persoanelor din țări terțe.

Sunt și excepții unde acești cetățeni se puteau încadra. Aceștia aveau nevoie de acte prin care să dovedească faptul că muncesc pe teritoriul țării noastre sau că sunt membri de familie ai cetățenilor europeni, inclusiv ai cetățenilor români.

Poliția de frontieră spune că niciunul dintre acești opt străini nu a reușit să dovedească aceste lucruri.

Aceste persoane au ajuns pe Otopeni astăzi în jurul orei 16:00 și au rămas în zona de tranzit. Vor fi returnați în țara de origine conform procedurii, în caz că nu se găsește o modalitate. Aceste persoane au apelat la un avocat.

Compania aeriană avea datoria să nu le elibereze bilete, având în vedere restricțiile de liberă circulație în ceea ce privește cetățenii țărilor terțe către Europa, care nu aveau motive justificate pentru a intra în spațiul comunitar.

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri