Ora Pământului. Cum a fost marcat evenimentul la București, în țară și în lume

Data publicării:
earthour

Din 2007 până acum, Ora Pamântului a devenit cea mai mare manifestare globală și voluntară de mediu din istorie.

România a început să marcheze Ora Pământului doi ani mai târziu, în 2009, iar seara trecută, mii de romani au participat la cele peste 30 de evenimente organizate în Capitală, dar și în celelalte orașe mari ale țării, pentru a atrage atenția asupra risipei de resurse şi a degradării mediului.

BUCUREȘTI

Palatul Parlamentului, Guvernul, Muzeul „Grigore Antipa”, Muzeul Naţional de Istorie, Ateneul Român şi Biblioteca Centrala s-au cufundat în beznă, timp de o oră. Mai multe spectacole care au marcat Ora Pământului s-au desfăşurat în oraş, la lumina lumânarilor.

În Parcul Carol, sute de bucureşteni au luat parte la un concert unplugged. Artiştii de pe scenă au cântat fără amplificatoare audio, la instrumente care nu au nevoie de conexiune la priză.

Câteva impresii ale participanților:

„Este un lucru minunat ce se întâmpla aici, ce facem noi aici, un moment important pentru toată lumea, să fim mai responsabili cu resursele pe viitor”.

Ideea de concert unplugged mi se pare potrivită şi cred că ar trebui să o utilizăm mai des, nu numai de Ora Pământului, că ideea ar fi să nu stingem lumina numai atunci, ci zi de zi”.

Earth Hour este sărbătoarea care te deconectează pentru o oră, pentru a te putea gândi la lucruri cu adevărat importante, la tine, la cei din jurul tău, la natură”, spune Magor Csibi, director WWF.

În România, Ora Pământului se sărbătoreşte din 2009. Bucureştiul s-a înscris în acest an în competiţia pentru Capitala Earth Hour, alături de alte 12 oraşe de la noi. Câştigătorul cursei va fi oraşul care, de Ora Pamântului, va prezenta cel mai original program. În anii trecuţi, trofeul a revenit oraşelor Timişoara şi Bistriţa.

Lampioanele, vedetele Orei Pământului în țară

Mii de oameni s-au adunat în pieţele centrale din marile oraşe ale României şi au atras atenţia asupra consumului mult prea mare - şi nejustificat - de energie electrică. Românii au aprins candele, lumânări sau lampioane şi au aplaudat stingerea luminilor în marile clădiri şi în instituţiile publice.

În Braşov, peste 200 de oameni au venit în centrul oraşului să sărbătorească Ora Pământului.

Lumea a mărşăluit cu candele aprinse până în Piaţa Sfatului, unde s-a organizat un concurs de pictură pe borcane. Cele mai inspirate creaţii au fost premiate. Şi tot aici, zeci de lampioane au fost lansate spre cer. Au fost stinse luminile în Piaţa Sfatului, dar şi la Primărie, la Poştă şi la Muzeul de Istorie.

Câteva impresii:

„Noi vrem să salvam planeta și vrem să economisim energie electrică”.

„Am venit să sărbătorim Ora Pământului, să încercăm să facem ceva cu risipa de energie. Regret că nu sunt oprite chiar toate, toate luminile, cred că ar fi fost un spectacol mult mai frumos”.

Ora Pământului a fost sărbătorită şi la Cluj-Napoca. Peste 200 de oameni s-au adunat în Piaţa Unirii, unde au aprins lumânări sau au lansat lampioane.

„Dorim să atragem atenţia omenirii şi să o sensibilizăm în legătură cu consumul de curent”.

„Ţinând cont că populaţia Globului creşte şi resursele se împuţinează cred că e foarte important ca oamenii să ia atitudine şi să găsim soluţii alternative sau să prevenim consumul intens de energie. Şi e fain că s-au adunat mulţi oameni care cred într-o cauză faină”.

Centrul oraşului a rămas în beznă până la ora 21.30. Spre deosebire de alte seri, nici statuia lui Matei Corvin, simbolul Clujului, nu a fost luminată.

La Oradea, pe lângă instituţiile publice, o fabrică, trei companii multinaţionale şi un hotel de lux au stins luminile pentru câteva minute.

„Cred că este o oră benefică pentru tot Pământul și cred că într-adevăr natura își va arăta puterea de a lumina”.

„Ar trebui un pic să fie mai evidentă treaba, să vadă mai multă lume ce se întâmplă aici și consider că e un lucru foarte bun, ar trebui toată lumea să stingă lumina”.

Acum cinci ani, în 2009, Oradea şi Bucureştiul au fost primele oraşe din ţară care au stins luminile, pentru a marca Ora Pământului.

Ora Pământului, un revelion ecologist. Beznă și artificii în metropolele lumii

Ora Pământului este cel mai important eveniment global de mediu. Zeci de metropole au stins lumina timp de 60 de minute pentru a atrage atentia asupra risipei de energie din tot restul anului. Din Australia până în Japonia, Hong Kong, Orientul Mijlociu şi Europa, cele mai importante clădiri au rămas în beznă timp de o oră.

Ora Pământului a fost sărbătorită la Sydney cu lumini stinse şi un impresionant foc de artificii. În oraşul australian, clădirea Operei şi Podul Portului s-au cufundat în întuneric timp de o oră, pentru a marca solidaritate cu lupta împotriva încălzirii globale.

În beznă au fost şi clădiri celebre din Asia - printre ele, turnurile Petronas din Kuala Lumpur, Turnul Tokyo din capitala Japoniei şi cele mai înalte construcţii din Taipei, capitala Taiwanului.

La Hong Kong, imobilele aflate în apropierea Portului Victoria şi-au redus cât mai mult posibil iluminatul.

La Singapore, luminile în cele mai înalte clădiri au fost stinse de personajul principal din filmul „Uimitorul Om-Păianjen 2”.

În întuneric a rămas şi faimosul hotel de 7 stele din Dubai, Burj al-Arab.

De asemenea, la Moscova, Palatul Kremlin s-a cufundat în beznă timp de o oră pentru a le aduce aminte oamenilor de uriaşul consum de energie din marile oraşe.

Evenimentul „Ora Pământului" a fost organizat pentru prima oară pe 31 martie 2007, în Sydney şi a fost rapid adoptat în toată lumea. În total, peste 150 de ţări marchează Ora Pământului, la 20.30, ora locală, pe fiecare meridian.

Mai multe imagini de la marcarea evenimentului în întreaga lume puteți urmări AICI.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri