Osemintele lui Constantin Brâncuşi ar putea fi aduse în ţară în luna mai

Data publicării:
brancusi crop

Constantin Brâncuşi este îngropat în cimitirul Montparnasse din Paris, oraşul în care şi-a petrecut o mare parte din viaţă. Cel mai probabil, în luna mai, însă, osemintele sculptorului ar putea ajunge pe pământ românesc, spune Laurian Stănchescu. Locul în care acestea vor fi aşezate nu a fost încă stabilit, însă.

„O să ţinem cont de dorinţa lui Brâncuşi, dar până la urmă, autorităţile române împreună cu noi cei care ne ocupăm de Constantin Brâncuşi, cred că cel mai potrivit ar fi lângă Coloana Infinitului”, a afirmat scriitorul.

Instituţiile trebuie să realizeze că Brâncuşi chiar dacă este un monument, să putem spune poate nu al întregii lumii, este totuşi al României. Sunt cei care se ocupă, eu personal, noi nu am făcut un demers, dar sunt o grămadă de echipe care se ocupă de treaba asta, inclusiv Guvernul României a angajat o casă de avocatură să se ocupe expres de această temă”, a declarat Ştefan Târnovean, nepotul executorului testamentar.

Guvernul a aprobat în luna mai anul trecut un memorandum conform căruia o societate franceză de avocați ar urma să reprezinte interesele statului român în vederea repatrierii osemintelor. Acum însă, prioritatea autorităţilor este alta. Reprezentanţii Ministerului Cuturii încearcă să găsească vinovaţii, după ce una din operele artistului, Poarta Sărutului, s-a îngălbenit după ce a fost curăţată cu apă sub presiune.

Dincolo de presiunea cu jet de apă, toată acţiunea practică nu a fost sub atenţia expertului care făcuse raportul. Deci expertul n-a fost chemat să stea lângă echipa, ceea ce era absolut necesar. Eu nu pot să-l acuz pe bietul om de la capătul furtunului că i-a dat drumul, că el spălase probabil până atunci covoare de iută sau camioane”, a criticat Radu Boroianu, secretar de stat în Ministerul Culturii.

Specialiştii străini spun că opera lui Brâncuşi ar fi fost acum într-o stare mai bună dacă nu s-ar fi intervenit deloc asupra ei.

Din moment ce monumentul a trecut prin prea multe procese de restaurare în ultimii ani, trebuie să respectăm neapărat dorinţa artistului şi să lăsăm suprafaţa naturală a pietrei să se reformeze. Abia apoi, dacă este posibil, să adaptăm anumite aspecte”, a comentat Ian Demarc, expert.

Primăria Târgu Jiu avea în plan alte două proceduri de curăţare ale monumentului, programate în acest an.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri