Sari la conținut

Pacientă moartă după o transfuzie greșită

Este vorba de o pacientă de 79 de ani care a fost internată pe 13 iunie la Spitalul de Arsuri din Capitală după ce a fost mușcată de câine, potrivit publicației Puterea.

Aceasta avea carnea sfășiată de pe membre și a intrat în șoc hemoragic imediat, având nevoie o transfuzie cu sânge. Femeia avea grupa de sânge B3, dar i s-a administrat sânge pentru grupa A2, intrând în șoc, asemănător celui de septicemie. Medicii au determinat imediat sursa problemei, dar nu s-a mai putut face nimic.

Ministerul Sănătății confirmă că este vorba despre un caz de malpraxis, atât în legătură cu pacienta, dar și cu managementul spitalului, deoarece centrul de transfuzii din cadrul spitalului funcționa ilegal.

Colegiul Medicilor din Bucureşti anchetează acest caz.

Colegiul Medicilor a fost înștiințat de la DSP despre situația celor două bariere ale neconformității medicale. Colegiul Medicilor va avea în dezbatere acest dosar și va solicita conform tuturor procedurilor o expertiză medicală în speță atât din punct de vedere medical al hematologiei trasnfuzionale cât și din punct de vedere managerial al modului în care s-a gestionat operațiunea de transfuzie în acest spital. Malpraxisul e definit în lege ca acea activitate medicală sau diagnostic care produce un prejudiciu ce trebuie reparat. Colegiul medicilor vorbește de greșeala de normă profesionala și nu despre prejudiciul care ar trebui răscumpărat. Deci, greșeala de normă profesionala și deontologică intră in atribuțiile Colegiului Medicilor”,.a spus preşedintele Colegiului Medicilor din România, Gheorghe Borcean.