Sari la conținut

Pacienți care dădeau mită pentru pensionare, folosiți drept cobai în studii clinice 

Delia Podea de la Clinica de Psihiatrie din Arad, aflată în arest preventiv, primea mită şi pentru pensionări pe caz de boală pentru oameni care erau perfect sănătoşi, potrivit procurorilor de la Parchetul General. Medicul decidea internarea lor în spital, iar aceştia simulau simptomele unor boli psihice.

Procurorii au interceptat şi înregistrat video toate aceste episoade.

„S-a efectuat vizita medicală de dimineaţă de către medici rezidenţi, respectiv de trei doamne. Acestea m-au întrebat de ce sunt internată, dacă am încercat să mă sinucid, dacă mă simt singură şi alte aspecte, iar eu am disimulat că am unele afecţiuni psihice. (...) Seara, asistentele au venit şi ne-au spus să mergem să luăm medicamentaţia. M-am deplasat la cabinetul asistentelor şi mi-a dat o pastilă pe care nu am luat-o”, se arată în referatul procurorilor.

Ca să primească ilegal pensie pe caz de boală, pacienţii erau internaţi şi de două-trei ori în Spitalul de psihiatrie. Pentru acest serviciu, medicul Delia Podea cerea între 1000 şi 1500 de euro.

Interceptări:

„Delia Podea: În timp... În timp, doamnă. Acuma suntem abia la... prea la început.

Pacient : Mai am şi eu alte probleme... 1500. Este ok?

Delia Podea: Da, sigur.

Pacient : Este ok?

Delia Podea: Da, sigur că da.

Pacient: Bine, doamnă scumpă. Vă mulţumesc şi...”

Sursa: Referat procurori

Delia Podea era cunoscută printre pacienţi pentru atenţiile pe care obişnuia să le primeacă, spun anchetatorii care au interceptat o discuţie între mai mulţi bolanvi. Aceştia dădeau detalii despre cum prefera medicul psihiatru să primească mita.

Interceptări:

„Pacient1: Nu-i pun în plic bani. Aşa îi dau. Să-i vadă câţi sunt.

Pacient2: Da.

Pacient3: Altele ziceau că în plic trebuie.

Pacient1: E cel mai corect să-i dai aşa, să-i numere.

Pacient2: Îi numără.

Pacient1: Să-i vadă.

Pacient2: Îi numără, stai liniştită”

Sursa: Referat procurori

Medicul Delia Podea de la Spitalul Judeţean Arad a avut cele mai multe contracte cu companiile farmaceutice pentru testarea unor medicamente noi.

Potrivit datelor din anchetă, onorariul pentru un astfel de studiu era de 70.000 de euro. 90% din bani ajungeau la medic, iar restul în bugetul spitalului unde lucra.

Anchetatorii mai au în vizor alţi 50 de medici din întreaga ţară care ar fi condus studii clinice în care pacienţii ar fi participat fără voie.

Citiți și:
Cel puțin 3.000 de români, cobai fără să știe
Cazul cobailor umani | Primele mărturii
Doctoriţa din Arad care şi-a transformat pacienţii în cobai a fost arestată
Cristian Tudor Popescu: Sistemul de sănătate este unul de crimă organizată