Sari la conținut
News Alert

Pământul discordiei. Pe terenul unde urma să fie o şcoală, şi-a ridicat casă un sătean

Problemele din comuna Ţibana au apărut încă din 2009, atunci când localitatea a fost inclusă într-un program guvernamental ce viza construcția de școli. Cu banii primiți, 150.000 de lei, primăria a reușit doar să demoleze vechea școală. Finanțarea s-a oprit, iar lucrările s-au blocat. Pe terenul rămas liber s-a construit, fără autorizație, o locuință particulară.

Autorităţile locale au fost mai mult decât înţelegătoare cu proprietarul locuinţei construite ilegal. Au ajuns la un acord cu familia acestuia de la care au închiriat, într-o altă casă, două camere în care să înveţe elevii.

Neculai Lețcanu, viceprimarul comunei Țibana: „Ce pot să fac, să dărâm casa oamenilor pentru jumătate de metru sau cât dracu' are, poate nu are, poate are mai puțin, nu știu, nu l-am verificat. (Păi de ce nu l-ați verificat?) Doamnă, nu s-a construit școală acum. Când o să se construiască școală acolo, proiectul propriu-zis, atunci o să facă borș”.

Situația a ieșit la iveală în urma unui control al Curții de Conturi. Dar, pentru că primăria nu avea bani pentru o școală, a făcut doar o bibliotecă, iar cursurile se vor ține acolo și în acest an. Din cauza spațiului insuficient, copiii vor fi nevoiți să învețe în două schimburi.