Sari la conținut

PANAMA PAPERS | Elan Schwartzenberg, urmele din Caraibe

Elan Schwartzenberg / FOTO: Agerpres

Documentele #PanamaPapers arată și că Elan Schwartzenberg, acum anchetat pentru corupție, a înființat mai multe companii offshore la casa de avocatură Mossack Fonseca. Una dintre acestea, susțin procurorii DNA, ar fi intermediat mita primită de fostul primar Radu Mazăre de la constructorul israelian, Avraham Morgenstern, pentru contractul privind un cartier de locuințe sociale în Constanța.

Tranzacție discretă în Liechtenstein cu un gigant media

În a doua parte a anilor ‘90, Elan Schwartzenberg a apelat des la serviciile registratarului panamez Mossack Fonseca prin intermediul căruia a înființat patru firme offshore în Insulele Virgine Britanice. Le-a folosit apoi ca paravane în afacerile derulate în România.

Atunci, Elan Schwartzenberg, pionier în domeniul publicității stradale la noi, tocmai deschidea o afacere de panotaj în 1997 prin firma Exclusiv Media din Capitală. Totul era controlat din Insulele Virgine Britanice, de offshore-ul Collio Financial SA (devenit ulterior O.M.E Limited).

#PanamaPapers dezvăluie că firma offshore declarase o subsidiară în România, adică societatea Exclusiv Media SRL care gestiona 17% din piața locală de publicitate outdoor. Suveica era însă mai complicată: la rândul lui, offshore-ul era controlat de alte căsuțe poștale, mai puțin 4000 de acțiuni ( 30%) care îi aparțineau oficial lui Elan Schwartzenberg.

TRANZACȚIA. După trei ani de activitate, firma-mamă din Insulele Virgine a vândut subsidiara românească Exclusiv Media cu 19 milioane de dolari. Banii au intrat într-un cont deschis la LGT Bank AG din Liechtenstein, iar compania a fost preluată de gigantul News Corporation patronat de magnatul media Rupert Murdoch, prin intermediul diviziei sale de publicitate News Outdoor.

Ulterior, numele firmei românești s-a schimbat, iar Murdoch a vândut mai departe, în 2011, către un grup de investitori reprezentați de fondul rusesc de investiții, VTB Capital, controlat de Kremlin. Aceștia au intrat în schemă printr-un alt offshore, de astă dată din Cipru. Mai târziu, în 2014, SRL-ul bucureștean raporta 50 de angajați și înregistra o cifră de afaceri de 14,5 milioane de lei.

 PARTENERII. Împreună cu Elan Schwartzenberg, în arhivele Mossack Fonseca, mai figurează încă patru persoane care au deținut calitatea de directori ai offshore-ului din Insulele Virgine care a demarat afacerea de publicitate outdoor în România. Cei patru sunt Gilbert Wood, Viorel Bîtu, Vlad Ruță și David Rigoll, iar RISE Project a vorbit cu trei dintre ei.

Americanul Gilbert Prois Wood, 73 ani, a ajuns în România la începutul anilor ‘90 când a deschis o casă de avocatură specializată în investiții străine făcute de companii multinaționale. Reprezintă acum firma de avocatură Wood, Oltenașu și Asociații și e membru fondator al Consiliului Investitorilor Străini din România. Website-ul consiliului menționează că în trecut Gilbert Wood a lucrat pentru consorțiul General Electric în diverse proiecte militare. În 2014, Wood a fost condamnat în România la 4 luni de închisoare cu suspendare pentru evaziune fiscală.

“Nu pot discuta nimic despre clienții noștri. În primul rând nu e conform cu statutul profesiei mele și în al doilea rând este ilegal.”, spune Gilbert Wood acum, precizând totuși că l-a cunoscut pe Elan Schwartzenberg la sfârșitul anilor ‘90.

 Vlad Ruță și el fost director în compania lui Schwartzenberg din Caraibe, explică:“Din ce cunosc eu, Gilbert Wood a fost consultant. Nu știu funcția pe care a fost el angajat. El n-a făcut, din ce știu, decât să încerce să aducă niște jucători mari de media din străinătate ca să cumpere compania de aici”.

Viorel Bîtu, alt partener al lui Schwartzenberg în offshore-ul din spatele firmei de publicitate, a demisionat din funcția de director al firmei românești de panotaj la începutul anului 2000, înainte de achiziția via Lichtenstein.

Viorel Bîtu a părăsit compania-paravan din cauza unui conflict de interese

Contactat de RISE Project, Viorel Bîtu a negat orice implicare în firma lui Schwartzenberg. E posibil, spune el, ca numele să-i apară în documentele offshore, dar fără să fi știut. I s-ar mai fi întâmplat asta, susține Bîtu. “Am realizat atunci un raport de due-dilligence, dar nu am avut legături nici cu Exclusiv Media (România), nici cu O.M.E. Limited (Insulele Virgine Britanice)”, ne-a declarat Viorel Bîtu. Acesta lucra atunci pentru firma Arthur Andersen, o multinațională specializată în consultanță financiară și care realizase, într-adevăr, un raport due-dilligence premergător tranzacției cu Murdoch.

Documentele Mossack Fonseca îl contrazic parțial: Bîtu și-a dat demisia din funcția de director la Exclusiv Media România ca să evite conflictul de interese atât timp cât o altă firmă la care el lucra făcuse due-diligence pentru afacerea cu panouri în care același Bîtu era implicat direct. Raportul respectiv a fost comandat de cumpărărorul SRL-ului, adică de holdingul miliardarului Rupert Murdoch. Viorel Bîtu este acum lider al Partidului 200 pentru București, condus de copywriter-ul Bogdan Naumovici, și va candida la alegerile locale din iunie.

Elan Schwartzenberg nu a putut fi contactat până la ora publicării materialului pe riseproject.ro.

“MODA OFFSHORE”. Vlad Ruță activează de peste 20 de ani în piața de publicitate stradală. Admite că a preluat un offshore de la Elan Schwartzenberg, dar nu-și amintește exact dacă a deținut acțiuni la firma de panotaj stradal prin intermediul unei alte căsuțe poștale din Insulele Virgine, Garthmore Management Ltd, înființat tot de Mossack Fonseca în 1997.

LUKOIL ȘI PHILIP MORRIS, PRINTRE CLIENȚI. Unul dintre clienții firmei de panotaj Exclusiv Media a fost corporația energetică rusească Lukoil.

Vlad Ruță povestește de unde veneau banii: “V-ați uitat vreodată la filmul Dallas? L-ați văzut pe JR? Pentru Lukoil, noi l-am pus pe JR pe panouri. Altă relație cu Lukoil, decât că le-am luat mulți bani, eu nu știu. Trebuie să rețineți că Lukoil este un client cum este Philip Morris sau orice alt client. E un client care a plătit pe facturi niște sume. Am luat mulți bani și de la Philip Morris și de la Lukoil. Panourile au fost foloiste, uletrior, și în campanii electorale ”.

CEARTĂ PE DIVIDENDE. Pentru că firma de publicitate avea nevoie de investiții ca să-și extindă numărul de panouri pe teritoriul României, parte din acțiunile firmei offshore OME Limited (proprietarul oficial al Exclusiv Media) au fost vândute către diverse persoane. În 2000, Elan Schawartenberg și partenerii săi negociau deja vânzarea SRL-ului și au decis să nu mai plătească dividendele către asociații minoritari.

De pildă, un afacerist din Statele Unite, Donald Boulanger, cumpărase anterior o sută de mii de acțiuni la prețul de 5,1 dolari în 1998. În 2001, fusese anunțat că toți acționarii urmează să primească dividende, dar el n-a încasat nimic așa că a făcut o petiție la Înalta Curte de Justiție din Insulele Virgine Britanice. În aceeași situație se afla și casele de servicii offshore WD Nominees Limited sau Cristalle Securities Ltd, iar toate aceste informații provin din #PanamaPapers.

“Până la momentul cumpărării companiei, nu s-a făcut nicio plată de dividende. Nu mie, oricum”spune Vlad Ruță.

Șpagă intermediată printr-un offshore Mossack Fonseca

Acum trei zile, procurorii anticorupție au deschis o nouă anchetă pe numele lui Schwartzenberg în dosarul care-l vizează pe fostul primar al Constanței, Radu Mazăre. Potrivit procurorilor, Schwartzenberg ar fi intermediat mita pe care Mazăre o acceptase de la constructorul israelian Avraham Morgenstern. Acesta urmărea să căștige licitația publică pentru realizarea campusului social “Henri Coandă” din Constanța, adică locuințele pentru săraci cu care se lăuda Mazăre în campaniile electorale.

DNA susține că afaceristul Avraham Morgenstern ar fi transferat, prin intermediul unei companii offshore, o sumă de peste 280.000 de euro în contul firmei Melici Management Inc din Insulele Virgine Britanice. Mai departe, banii ar fi ajuns la Radu Mazăre și la fratele acestuia, senatorul Alexandru Mazăre. Procurorii menționează că beneficiarul real al firmei Melici Management Inc este chiar Elan Schwartzenberg.

În arhiva Mossack Fonseca se regăsesc documente legate și de compania Melici Management Inc. Firma offshore a fost înregistrată în 2 ianuarie 1998 în Insulele Virgine Britanice, în aceeași perioadă cu Blue Ribbon Asstes LTD și Garthmore Management – alte două căsuțe poștale comandate de Elan Schwartenberg prin intermediul casei de avocatură panameze și folosite ca paravan în afaceri din România.

Dosarele lui Schwartzenberg

Elan Schwartzenberg a preluat conducerea Realitatea TV, după ce mogulul Sorin Ovidiu Vîntu a intrat la închisoare. După achiziție, grupul media a intrat în insolvență, iar procurorii au deschis o anchetă. Numele lui apare alături de cel al lui Codruț Marta, urmărit acum de Interpol, într-un dosar de evaziune fiscală. DNA îi acuză pe ambii că ar fi sprijinit un grup infracțional care s-a sustras de la plata taxelor pentru 90.000 de tone de motorină. Schwartzenberg este anchetat inclusiv în dosarul dispariției lui Marta. În 2014, deși procurorii DNA îl căutau prin România, Schwarzenberg a apărut la o ceremonie din Israel, unde fusese invitat fostul președinte Traian Băsescu.