Parazăpezi. 1.000 de lei pe an pentru proprietarii care acceptă plantarea copacilor pe terenul lor

Data publicării:
drum zapada

De mai bine de 10 ani, Ministerul Mediului promite perdele forestiere care să protejeze drumurile de viscol. Totul a rămas însă la stadiu de proiect, uitat în sertarele instituţiei.

„Am găsit studii de fezabilitate din 2005/2006 pentru autostrăzile A1 şi A2, pentru drumurile naţionale şi pentru căile ferate”, a spus Lucia Varga, ministrul Apelor, Pădurilor şi Pisciculturii.

Planurile descoperite recent urmează însă să fie puse în practică din primăvară. Atunci ar trebui să fie plantaţi pomi pe marginea drumurilor unde sunt cele mai mari probleme iarna.

„Anume în zona Botoşani, zona Focşani, Râmnicu Sărat, Buzău, dar şi zona Giurgiu şi sudul ţării, unde avem fenomene meteo puternice”, spune ministrul.

Ministerul Mediului va cheltui 30 de milioane de lei pentru cumpărarea puieţilor.

„Avem studii de fezabilitate pentru 870 de kilometri, însă necesarul identificat de CNADR este de 1.700 de kilometri de-a lungul autostrăzilor şi drumurilor naţionale”, mai spune ministrul.

În judeţul Constanţa, unde nu s-a mai asteptat decizia de la centru, autoritățile locale au început plantarea perdelelor forestiere acum trei ani.

Perdelele forestiere au nevoie de maximum 5-6 ani pentru a ajunge la maturitate. Abia atunci acestea pot preveni ca zăpada să ajungă pe carosabil.

Proprietarii terenurilor pe care vor fi plantate perdelele forestiere vor fi despăgubiţi în medie cu o mie de lei pe hectar.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri