Parcări inteligente în Capitală

Data publicării:
parcare

Gabriel Bârsan este unul dintre bucureştenii care a ales să îşi parcheze maşina într-un astfel de modul pentru 100 de lei, în fiecare lună. Deşi plăteşte cu mult peste valoarea unei parcări la sol, care nu depăşeşte 77 lei pe an, în funcţie de sector şi zonă, avantajele sunt mari. Proprietarul este liniştit deoarece maşina este supravegheată în permanenţă şi e ferită de ploaie şi ninsoare.

„Mi se pare un sistem mult mai civilizat, îţi fixezi un cod şi de acolo faci tot. Intrare, ieşire, e totul foarte simplu”, explică el.

Şoferul trebuie doar să aşeze maşina pe platforma de la parterul parcării, apoi iese din automobil. Imediat, sistemul depistează locul maşinii şi parchează. Tot procesul nu durează mai mult de două minute. Când vrea să scoată maşina din parcare, şoferul tastează codul, iar automobilul este coborât pe aceeaşi platformă pe care a fost lăsat. Proiectul a început în sectorul şase în urmă cu patru ani. În prezent sunt 40 de astfel de module, iar încă şase vor fi gata până anul viitor. Preţul unui sistem cu module, în care pot fi parcate 8 maşini, este un milion de lei.

„Neavând loc suficient pentru a amenaja locuri la sol, am luat decizia de a construi astfel de locuri de parcare supraetajată. În sectorul 6 avem aproximativ 400 de locuri de parcare”, a declarat Gabriel Petrea, viceprimar sectorul 6.

Soluţia, deşi scumpă, funcţionează. În Capitală sunt aproape două milioane de maşini şi doar puţin peste patru sute de mii de locuri de parcare. În Sectorul 1 sunt asigurate aproximativ 108.000 de locuri, între care sunt incluse cele publice, de reşedinţă. Sectorul 2 stă ceva mai bine, cu peste 150.000 de locuri. Cel mai rău este în Sectorul 6, unde sunt doar 30.000 de locuri de parcare. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri