Patria cartofului, distrusă de secetă

Data publicării:
cartofi camp - captura - 30 iulie 2015

Vitos Laszlo cultivă cartofi de peste 40 de ani, dar spune că niciodată nu a avut probleme aşa mari din cauza secetei. De 30 de zile nu a mai plouat, iar temperatura a ajuns, la nivelul solului, şi la 50 de grade Celsius. Din 120 de hectare cultivate, aproape jumătate sunt complet distruse.

„S-au deshidratat complet cartofii, pământul s-a uscat şi vegetaţia s-a oprit din creștere, s-au uscat şi vrejii. De mult, de mult nu mai cresc cartofii”, spune Vitos Laszlo, agricultor.

La fel e în tot judeţul Harghita. Keresztes Vincenţiu are şi el 100 de hectare de cartofi. Seceta i-a distrus 40 de sută din cultură.

„Cartoful nu este o cultură care rezistă la plus 35 de grade. Pur şi simplu, vegetaţia dispare din cauza secetei, cartoful pur şi simplu fierbe în sol”, spune acesta.

Costurile fermierilor cu această cultură, între 10.000 şi 20.000 de lei pe hectar, riscă să devină pierderi.

Török Eugen, directorul Direcţiei Agricole Harghita apreciază că „pierderile sunt foarte mari, este afectată toată suprafaţa cultivată cu cartofi, cele 9.050 de hectare. Deja au început să lucreze comitete locale de urgenţă pentru evaluarea pagubelor, şi Guvernul, vor să solicite de la Bruxelles un fel de ajutor.”

Speranţele cultivatorilor pentru viitor stau tot în fondurile europene, care ar putea plăti instalarea unor sisteme de irigaţii. Agricultorii din zonă nu pot cultiva altceva decât cartofi, pentru că nu le permite clima din zonă. Iarna temperaturile sunt foarte scăzute şi alte culturi nu ar rezista.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri