Patrimoniul Bisericii Cotroceni, recuperat

Data publicării:
muyeul cotroceni

Comori ascunse de zeci de ani pot fi admirate din nou, într-o expoziţie a Muzeului Cotroceni. Obiecte de cult, broderii litrugice sau candelabre care au împodobit interiorul Bisericii Cotroceni, distrusă la cutremurul din 1977, au fost scoase din depozitul în care fuseseră uitate aproape un sfert de veac şi au fost restaurate. Cele mai multe dintre aceste piese fac parte din Tezaurul Naţional.

„Pe toate obiectele de cult, dăruite de Şerban Cantacuzino Bisericii Cotroceni, a încercat să reprezinte stema personală a familiei Cantacuzino, care este vulturul bicefal”, explică Mariana Lazăr, reprezentant al Muzeului Cotroceni.

Patrimoniul recuperat al Bisericii Cotroceni este expus acum în pivniţele Cantacuzino, restaurate în anii 80. Astfel, se împlineşte şi dorinţa domnitorului Şerban Cantacuzino, ctitor al mănăstirii Cotroceni, de a păstra acolo operele de artă donate de el la sfârşitul secolului al XVII-lea.

Obiectele, cele mai multe incluse în Tezaurul Naţional, au fost restaurate în laboratoarele specializate ale muzeelor din Bucureşti şi din ţară.

Alături de candelabrul de influenţă barocă, cu 72 de braţe, menit să lumineze spaţiul naosului şi turla Pantocratorului, în Biserica de la Cotroceni se află numeroase alte obiecte de valoare: impresionantele sfeşnice din bronz în stil renascentist sau peste 150 de broderii liturgice şi veşminte preoţeşti.

Toate acestea au fost donate de Şerban Cantacuzino. Cele mai multe dintre veşmintele sfinte erau confecţionate din stofe preţioase, de catifea şi mătase, importate din Veneţia, Florenţa, Constantinopol sau Damasc. Toate considerate de experţi de o valoare inestimabilă.

Muzeul Cotroceni este deschis publicului de marţi până duminică, între orele 9:30 - 17:30. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri