Patronii care consolidează clădirile din Centrul Vechi nu mai plătesc chirie

Data publicării:
cladiri-2

Managerii de localuri sunt dispuşi să accepte înţelegerea, chiar dacă asta înseamnă că trebuie să facă împrumuturi bancare de sute de mii de euro.

Argintoianu Iancu are afaceri în centrul Capitalei de mai bine de 20 de ani. Un spaţiu e al lui, iar două sunt închiriate. Lunar plăteşte primăriei aproape 40 de euro pentru fiecare metru pătrat. De când şi-a deschis localurile, niciuna dintre clădiri nu a fost consolidată.

„Nu cred că dispune cineva de sume foarte mari de bani lichizi şi mâine rezolvă consolidarea. Tot cu împrumuturi bancare, tot cu finanţare din altă parte”, a precizat Argintoianu Iancu, patronul unui local din Centrul Istoric.

Recunoaşte, însă, că imobilele au nevoie de reabilitare şi ideea unui parteneriat cu municipalitatea îi surâde.

„Ne dorim să participăm cu ceea ce putem noi. Bineînţeles, în condiţii bine aşezate, ca acte, ca tot ce trebuie, pentru că noi trebuie să facem împrumuturi la bancă, să le plătim”, mai spune Argintoianu Iancu.

Primăria Capitalei a ales zece clădiri istorice pe care vrea să le consolideze. Şapte dintre ele sunt în Centrul Vechi.

Firmele care intră în parteneriat cu primăria pentru consolidarea clădirilor istorice ar putea primi în schimb spaţii comerciale pe care să le administreze până în momentul în care îşi recuperează investiţia, dar obţin şi profit.

De exemplu, consolidarea unei clădiri de 550 de metri pătrati ar costa o jumătate de milion de euro.

Dacă afacerile merg bine, investitorul ar reuşi să amortizeze întreaga sumă în aproape 5 ani. Din al șaselea an ar reuşi să facă şi profit, iar după un timp, contractul de concesiune s-ar încheia.

Municipalitatea nu are bani în buget să repare singură imobilele vechi.

„Dacă plecăm de la un cost mediu al unei clădiri noi, de 500-550 de euro, putem să estimăm că un preţ rezonabil ar fi undeva la 800-850 de euro pe metru pătrat”, spune Daniel Roman, adminsitratorul unei firme de consolidări.

Pentru consolidarea celor zece clădiri istorice din centrul Bucureştiului, ar fi nevoie de peste șase milioane de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri