Patronii de club contestă taxa pe spectacol

Data publicării:
12191311 1152872134741157 8849802702107422647 o

Andrei Şoşa, patronul clubului Expirat din Capitală, care s-a închis după tragedia de vinerea trecută, scrie pe pagina sa de Facebook despre un control de la Direcţia de taxe şi impozite locale din octombrie, în urma căruia a primit o decizie de impunere pentru 7 milioane de lei. Motivul: timp de cinci ani nu a plătit taxa pe spectacole, stabilită de Consiliul General al Capitalei.

Ne impută o taxă de "spectacole" de 24 lei pe metru pătrat pe zi de funcționare. Adică în jur de 7.000 de lei pe zi de funcționare. În condițiile în care Expirat-ul făcea in jur de 10.000 lei vânzare. Ce adaos trebuie să ai să poți plăti asta?! Probabil preţurile din Londra. (...) Noi vindem berea cu 8 lei. Probabil că după capul lor ar fi trebuit să o vindem cu 40 ca să plătim doar taxa asta”, a scris acesta pe o reţea de socializare.

Andrei Popescu, director Direcţia de taxe şi impozite Sector 5: „Dânşii au primit această decizie de impunere pe 9 octombrie, aflând de pe internet de funcţionarea ca şi club a Expiratului, le-am trimis o invitaţie, au venit şi ne-au depus actele, au depus şi o adresă din care ne-au spus că funcţionează 3 zile pe săptămână, şi s-a calculat pe ultimii cinci ani impozitele pe care le au de plată pentru spectacol. S-au aplicat şi majorările conform legii şi s-a ajuns la această sumă.”

Expirat nu este singurul club din Capitală obligat să plătească această taxă. În aceeaşi situaţie este şi un altul tot din sectorul 5, numai că acolo suma datorată sare de 22 de milioane de lei. De taxa de spectacol aplicabilă discotecilor şi cluburilor ştiu puţini.

Cristian Negrea, patronul clubului: „Nu, până în momentul acesta nu am fost controlaţi, am fost controlaţi doar pe partea de terase, că şi acolo plătim nişte taxe. Legea nu e clară, deci nu se spune clar ce înseamnă loc dansant, şi oricum e o lege aberantă. Nu poţi să iei taxe de genul ăsta unui restaurant sau unui pub pentru că nu o să aibă de unde să le plătească. În cel mai rău caz o să închidă, pentru că nu are cum. E o taxă fără cap pusă şi e imposibil să o plăteşti.”

Taxa pe spectacol a şi dispărut din noul cod fiscal, care intră în vigoare de la 1 ianuarie. Se va plăti în schimb un impozit de 5% din vânzări.

Patronul clubului Expirat spune că se va adresa instanţei: „Sper să câștig in justiție, iar dacă mi se impută o taxă, să fie cea corectă. Din care mai mult de jumătate ar fi dobânzi și penalități. Pe care mi se pare just să le împart jumi-juma cu inspectorii fiscali. O să îi acţionez în judecată pentru că este şi vina lor că nu şi-au făcut treaba.”

Angajaţii de la taxe şi impozite locale spun că patronii ar fi trebuit să vină şi să achite această taxă lună de lună şi că este vina lor că s-au acumulat atâţia bani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri