Patru zile de pelerinaj la moaştele Sfintei Parascheva în Iaşi. Aproape 1000 de persoane au avut nevoie de intervenţia medicilor

Data publicării:
moaste pelerinajj sursa foto digi24

Peste 150.000 de oameni au venit la Iaşi în cele patru zile de pelerinaj la moaştele Sfintei Parascheva. Au fost credincioşi care au stat la coadă chiar şi 15 ore ca să ajungă la baldachin, aşa că nu e de mirare că aproape 1000 de persoane au avut nevoie de ajutorul medicilor după ce li s-a făcut rău - fie de la frig, fie de la oboseală. Vineri, o femeie de circa 60 de ani a murit după ce a stat la rând ore în şir.

Iaşiul a oferit imagini impresionante în ultimele zile, Hramul Sfintei Parascheva adunând la Iaşi pelerini din întreaga ţară. Bulevardul din centrul oraşului s-a dovedit neîncăpător pentru cei peste 10.000 de oameni care au participat la slujba oficiată de 40 de preoţi din ţară şi din străinătate, conduşi de Mitropolitul Moldovei.

În tot acest timp, 15.000 de oameni încă aşteptau să atingă racla Sfintei Parascheva, pe care o consideră făcătoare de minuni. Coada a ajuns să se întindă şi pe doi kilometri, un adevărat test de rezistenţă în care pelerinii rabdă ore în şir în picioare pentru câteva secunde petrecute la raclă.

Într-un minut, pe la căpătâiul sfintei trec 30 de pelerini, ceea ce înseamnă că după mai bine de jumătate de zi de aşteptare, nimeni nu poate zăbovi mai mult de câteva secunde pentru rugăciune.

După decesul de vineri, celelalte trei zile de pelerinaj au adus şi ele incidente. Patru copii cu vârste între patru şi zece ani s-au pierdut de părinţi în mulţime, dar au fost găsiţi cu ajutorul jandarmilor. S-au aplicat 70 de amenzi, în valoare de 10.000 lei. A existat şi un dosar penal pentru furt, după ce o femeie a fost prinsă cu mâinile în buzunarele pelerinilor. Mai multe persoane, printre care şi un copil, au leşinat în timp ce aşteptau la coadă.

Credincioşii au mai prins însă putere la ora prânzului, când li s-au împărţit 65.000 de sarmale.

Peste 1200 de poliţişti şi jandarmi au asigurat în aceste zile ordinea publică pe străzile Iaşiului, mulţimea impresionantă de pelerini fiind păzită şi din aer: un elicopter al Jandarmeriei a survolat întreaga zonă.

Moaştele vor rămâne pe baldachinul din Curtea Catedralei Mitropolitane până când şi ultimul credincios prezent se va închina la ele.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri