Pe urmele lemnului furat. Doi oameni de afaceri primeau ajutor chiar de la Direcția de Finanțe Brașov

Data publicării:
padure cu arbori cazuti-1

Procurorii DIICOT au făcut astăzi zeci de percheziții în județele Brașov, Argeș și Gorj în căutarea mai multor probe legate de o rețea care de mai mulți ani tăia ilegal lemne și făcea evaziune fiscală.

Reţeaua ar fi fost coordonată de un bărbat cu dublă cetăţenie, turcă şi română, care a venit în Braşov în urmă cu 15 ani. Împreună cu fiul său, omul avea o fabrică de cherestea într-un sat de lângă Făgăraş. Procurorii spun că, în timp, patronul fabricii a pus la punct o reţea prin care cumpăra lemn din tăieri ilegale la preţuri foarte mici şi îl vindea mai departe fără acte. Sătenii ştiu de afacerea cu lemn.

„Din ce se vede aici zilnic, lucrează continuu. Trec maşini multe cu lemne... Trec destule”, spune un localnic.

Membrii reţelei ar fi fost ajutaţi și de o persoană din conducerea Finanţelor Publice din Braşov. Aceasta i-ar fi anunţat ori de câte ori în zonă erau controale.

„Au ridicat nişte documente şi un calculator al funcţionarului public cercetat. Este o persoană care are o funcţie de execuţie, fiind promovată temporar pe o funcţie de conducere în domeniul de inspecție fiscală”, a spus Laura Olteanu, purtător de cuvânt DRFP Braşov.

Potrivit procurorilor, gruparea făcea rost și de lemn de bună calitate, direct de la ocoalele silvice. Pentru asta, primeau ajutor de la mai mulți angajați Romsilva și, în acest fel, turcii ar fi câștigat mai multe licitațiile publice. Uneori, la licitații participau și alte firme, doar că acestea veneau doar pentru a păstra aparenţa de legalitate. În realitate, acestea veneau doar la cererea patronului turc, căci ofertele lor nu se încadrau în cerinţele caietelor de sarcini.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri