Pe urmele tatălui. De la băieţii de bani gata, la gratiile arestului preventiv

Data publicării:
catuse la maini costum - GettyImages - 11 august 15

 

Foto: Gulliver / GettyImages

ALEXANDER ADAMESCU. Din firmele tatălui, în dosarele acestuia

Un raport întocmit de firma de audit KPMG cu privire la devalizarea companiei Astra Asigurări, deţinută de familia Adamescu, relevă rolul lui Alexander Adamescu într-o gamă largă de operaţiuni, ca şi beneficiile care au decurs din acestea.Pe lista scurtă: calităţi oficiale deţinute cu încălcarea legii, împrumuturi între firme "surori" sau chirii pentru uzul personal al unei vile din Londra. De altfel, Alexander Adamescu a fost introdus de tatăl său, recent condamnat la patru ani şi patru luni de închisoare cu executare, în mai multe afaceri ale familiei, de la „perla Coroanei”, Astra Asigurări, la trustul de presă Medien Holding şi până la companiile din domeniul construcţiilor şi energiei. Adamescu Jr. a îmbinat însă prestaţiile de business din ţară, cu cele de turist la Londra sau Monaco.

Revenind mai spre zilele noastre, instanţa a decis că omul de afaceri Alexander Adamescu poate fi plasat în arest preventiv. DNA îl acuză de două infracţiuni de dare de mită, dosarul având legătură cu cel în care mai cunoscutul său tată, Dan Grigore Adamescu, a ajuns recent după gratii.

Toate detaliile despre modul în care a condus Alexander Adamescu afacerile date pe mână de părintele său, AICI.  

ANDREI HREBENCIUC. De la cluburile de fiţe, la recunoaşterea vinovăţiei

Regret decizia prin care l-am sprijinit pe tatăl meu. Regret că am provocat suferinţă mamei şi soţiei mele. Acesta a fost un accident în viaţa mea. (... ) Sunt lector universitar şi am fost invitat la Stanford University unde am cunoscut laureaţi ai premiului Nobel. Îmi asum consecinţele faptelor mele şi nu vreau să fiu considerat o victimă a tatălui meu. Îmi asum consecinţele. Recunosc toate infracţiunile”.

În acea zi de la mijlocul lunii octombrie 2015, când făcea declaraţia de mai sus în faţa instanţei de judecată, Andrei Hrebenciuc, fiul mai celebrului său tată, Viorel Hrebenciuc,

spera că procesul va lua o întorsătură favorabilă. Însă magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu s-au lăsat înduplecaţi: au hotărât că, dată fiind discrepanţa dintre atitudinea iniţială şi cea de la termenul din octombrie 2015, Andrei Hrebenciuc va fi judecat alături de inculpaţii care nu şi-au recunoscut faptele în cursul anchetei. La fel a decis completul şi în cazul lui Hrebenciuc Sr., ca şi a lui Ioan Adam, deputat PSD, care până la momentul în care a recunoscut a mai fost protagonistul unora în care a respins orice acuzaţie, inclusiv de la tribuna Parlamentului.

Astfel, din fiul celui mai influent sforar din politica românească şi un alintat al presei mondene, Andrei Hrebenciuc a ajuns protagonist principal într-un proces în care autorităţile judiciare au luat, practic, urma celei mai mari restituiri ilegale de pădure din România. Cifrele dosarului spun totul: o pagubă de 300 de milioane de euro şi 43.000 de hectare de pădure, adică de două ori suprafaţa Capitalei, trecută ilegal la urmaşii familiei Ghika, cu ajutorul actelor falsificate şi cu complicitatea justiţiei.

Înainte de a avea probleme cu justiţia, Andrei Hrebenciuc era o prezenţă vie a chefurilor din cluburile de fiţe ale Bucureştilor. Şampania scumpă, maşinile de lux şi legăturile cu alţi fii şi fiice din elita politică şi de afaceri post-decembristă, acestea erau, în esenţă, constantele din viaţa lui Hrebenciuc Jr. Una din perioadele care au atras cel mai mult asupra sa lumina reflectoarelor, a fost cea a relaţiei cu Elena Băsescu, fiica cea mică a fostului şef al statului. Relaţia a durat aproape doi ani, încheindu-se în 2008.

Pe fondul acestei legături, Traian Băsescu şi Viorel Hrebenciuc au schimbat, prin intermediul presei, câteva replici acide: „Mi-ar fi imposibil să-l am rudă, măcar şi prin alianţă, pe acest Hrebenciuc, pentru care am un dispreţ profund pentru modul cum înţelege viaţa“, spunea Băsescu. „Doresc să precizez că, din respect pentru prietena fiului meu, refuz să-i dau replica pe care o merită tatăl ei“, îi răspundea Hrebenciuc.
Pe de altă parte, Andrei Hrebenciuc s-a evidenţiat şi prin paşii făcuţi în mediul universitar. Acesta predă Microeconomie şi Economie Europeană la Facultatea de Economie Teoretică şi Aplicată din cadrul Academiei de Studii Economice (ASE). Cu privire la acest capitol din viaţa sa, în toamna lui 2015 Andrei Hrebenciuc a făcut în toamna lui 2015 un gest care a născut noi controverse: a continuat să predea la ASE, în ciuda faptului că se afla sub control judiciar în dosarul mega-retrocedărilor de păduri; în ciuda faptului că el însuşi a recunoscut că a comis ilegalităţi.

ALIN COCOŞ. Din presa tabloidă, în arestul preventiv, unde a ajuns şi tatăl

FOTO. Cât de sexy sunt fostele iubite ale lui Cocoş jr! A avut numai vedete una şi una”, cam aşa au sunat multă vreme titlurile din presa tabloid. Practic, dincolo de petrecerile din cluburile bucureştene şi gustul pentru maşinile care atrag priviri, Alin Cocoş a mai ieşit în evidenţă doar prin „colecţia” de vedete glossy cu care a avut legături, cel mai adesea, pasagere.

Singura dată când, totuşi, a apărut şi în ipostaze „serioase”, nu se poate zice că a fost în avantajul său. Într-o zi de vineri, 30 ianuarie 2015, Alin Cocoş a fost reţinut de procuri într-un dosar de corupţie al Alinei Bica (fosta şefă a DIICOT), disjuns din cel privind depăgubirile pentru un teren cu preţ umflat. Potrivit DNA, cele două infracţiuni imputate lui Cocoş Jr. Au fost dare de mită şi trafic de influenţă. Toate detaliile, AICI

Tatăl său, Dorin Cocoş, fostul soţ al Elenei Udrea, a fost arestat preventiv în dosarul „Microsoft”, în care a şi fost condamnat. Detalii, AICI

IOAN RUDEANU. Ginerele afacerist cu statul al lui Vasile Blaga

În 21 mai 2015, procurorii DNA îl reţineau pe Ioan Rudeanu, ginerele lui Vasile Blaga, ancheta vizând activitatea mai multor firme de pază. Una dintre acuzaţii – evaziune fiscală. Detalii, AICI

Nu aș spune că nu îmi pare rău de situația în care se află. Înainte de orice, este tatăl nepotului meu, este soțul fiicei mele, dar până la urmă fiecare își duce crucea. Dacă a greșit, va trebui să plătească. Sper să își dovedească nevinovăția”, declara la vremea respectivă Vasile Blaga.

Acesta nu a fost, însă, singurul prilej cu care numele lui Rudeanu Jr. a ajuns în atenţia opiniei publice. De-a lungul timpului, Ioan Rudeanu a reuşit performanţa ca, prin firmele controlate, să obţină contracte cu mai multe instituţii ale statului, pe diferite sectoare, de la drumuri, până la spitale. Rudeanu Jr. Este şi nepotul unui fost baron PDSR de Hunedoara, în perioada Năstase.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri