PEDEPSE ÎN DOSARUL TRANSFERURILOR: Copos – 5 ani, Borcea – 7 ani, I. Becali – 8 ani

Data publicării:
4940352 20mediafax 20foto 20bogdan 20iordache 201-33131

Președintele Gloriei Bistrița,JeanPădureanu, a primit trei ani cu suspendare, iar managerul general al Stelei, Mihai Stoica, patru ani.

Cristian Borcea a fost condamnat la șapte ani de detenție |MEDIAFAX FOTO
George Copos, condamnat la cinci ani de închisoare |MEDIAFAX FOTO

Fostul acționar al lui Dinamo, Cristian Borcea, a fost condamnat de instanța Curții de Apel București la șapte ani de închisoare.

Giovani Becali, agent FIFA, va avea de executat opt ani, iar fratele său, Victor Becali șapte ani, conform hotărârii judecătorilor.

Instanța Curții de Apel București l-a condamnat pe Gică Popescu la trei ani de închisoare cu suspendare.

Omul de afaceri Gigi Nețoiu a fost condamnat la trei ani de închisoare.

Decizia nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs.

„Nu există nicio dovadă scrisă sau vorbită care să justifice măsura. Este o decizie neîntemeiată pe care o voi ataca”, a declarat pentru Digi24 președintele Gloriei Bistrița, Jean Pădureanu.

„E o mascaradă pentru România ceea ce se întâmplă. S-au găsit câțiva procurori care au vrut să-și facă un nume pe seama unor oameni care au băgat bani în fotbal. Dacă era ceva clar, nu mai dura cinci ani, dar a început campania electorală”, a comentat decizia Curții de Apel fostul acționar dinamovist, Vasile Turcu.

Acuzați de tranzacții ilegale la transferurile unor fotbaliști

În 2 octombrie 2008, procurorii DNA i-au trimis în judecată pe George Copos, fraţii Victor şi Ioan Becali, Mihai Stoica, Jean Pădureanu, Gică Popescu, Gheorghe Neţoiu şi Cristian Borcea. Ei au fost acuzați de tranzacţii ilegale la transferurile unor fotbalişti către cluburi din străinătate. Prejudiciul adus statului ar fi fost de un milion şi jumătate de dolari, iar cel în dauna a patru cluburi de fotbal a atins suma de zece milioane de dolari.

În rechizitoriul DNA sunt prezentate 12 transferuri ale unor fotbalişti români de la cluburile Dinamo Bucureşti, Rapid Bucureşti, Gloria Bistriţa şi Oţelul Galaţi către echipe de peste hotare, în perioada 1999 - 2005. Conform probatoriului, între Copos, Borcea, fraţii Becali, Pădureanu, Popescu şi Neţoiu ar fi avut loc transferuri bancare din sumele obţinute, iar banii ar fi fost viraţi reciproc, în conturile personale, fără justificare.

În prima instanță,greii fotbalului au scăpat de închisoare. În luna aprilie, Tribunalul Bucureşti i-a achitat pe cei opt inculpați din dosarul transferurilor. Totodată, instanţa a ridicat sechestrul asigurator pe conturile cluburilor Dinamo, Rapid, Oţelul şi Gloria Bistriţa, precum şi pe cele ale fraţilor Becali.

Procurorii au făcut recurs, iar decizia Curţii de Apel poate fi contestată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Potrivit procurorilor anticorupţie, oamenii de fotbal din acest dosar se fac vinovați de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave și ar trebui condamnați la închisoare cu executare.

La rândul lor, cei opt se consideră nevinovaţi şi susţin că „Dosarul transferurilor” a fost făcut doar pentru a le afecta imaginea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri