Pentru unele ONG-uri, deblocarea POSDRU a venit prea târziu

Data publicării:
1102 20posdru-48780

Mai multe fundaţii şi organizaţii neguvernamentale din ţară se luptă în prezent în instanţă pentru a recupera banii europeni necesari continuării proiectelor. Sumele sunt uriaşe, aşa cum este cazul fundaţiei „Alături de voi, România”, care cere plata sumei de 800.000 de euro. Fundaţia a ajutat 1000 de persoane după ce a creat locuri de muncă în ateliere specializate pentru persoane cu boli grave sau cu dizabilităţi.

În urma blocării fondurilor POSDRU, oamenii nu au mai putut fi plătiţi, iar activitatea fundaţiei s-a blocat. Membrii organizaţiei au găsit o soluţie de compromis, contractând un credit bancar, însă au acumulat datorii la furnizori şi nu au mai putut participa la licitaţii.

Situaţia este gravă în condiţiile în care POSDRU reprezintă în România o şansă uriaşă de creare de noi locuri de muncă, dar şi pentru creşterea veniturilor la bugetul de stat. În prezent, sunt în derulare 2500 de proiecte, în care sunt implicate peste 10.000 de organizaţii româneşti şi internaţionale, ceea ce înseamnă aproximativ 70.000-80.000 de angajaţi.

Cum a rămas România fără fonduri

Anul trecut, în urma unor anchete realizate în România, Comisia Europeană a decis să blocheze fondurile destinate Programului Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane POSDRU. Într-un comunicat al Guvernului transmis miercuri, se spune că aceste fonduri au fost deblocate, la baza deciziei fiind auditul final făcut de Comisia Europeană în perioada 29 ianuarie - 1 februarie 2013, dar şi discuțiile dintre premierul Victor Ponta şi şeful Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso.

„Ca urmare a rezultatelor pozitive înregistrate în urma misiunii de audit a Comisiei Europene, organizată în perioada 29 ianuarie - 1 februarie 2013, reprezentanţii Uniunii Europene au decis deblocarea POSDRU şi reluarea plăţilor către România. În acest context, Comisia Europeană va relua plăţile către România în următoarele zile, pentru cererile de rambursare transmise în luna decembrie 2012, în valoare de 148 milioane de euro, cu aplicarea corecţiilor financiare temporare de 25%, aşa cum a fost agreat cu partea română.”

Comisia Europeană a anunţat că va realiza alte două misiuni de audit în 2013, în scopul ridicării corecţiilor financiare temporare de 25% aplicate cheltuielilor pe care România le va solicita Comisiei Europene pentru rambursare.

După POSDRU, în luna iulie au fost întrerupte şi plăţile pentru POS Mediu, Programul Operaţional Regional, de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, POS Transport, de la Ministerul Transporturilor, şi POS Creşterea Competitivităţii Economice - POS CCE, gestionat de Ministerul Economiei. Pe 28 noiembrie, Comisia Europeană a deblocat banii alocaţi proiectelor de mediu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri