PERCHEZIȚII. Suspiciuni de fraudă prin intermediul Bibliotecii Metropolitane

Data publicării:
mascat politie masina interventie perchezitii

„Ofiţeri ai Direcţiei de Investigare a Fraudelor din cadrul I.G.P.R. desfăşoară, la data de 16 septembrie a.c., sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti, o operaţiune care vizează 16 persoane bănuite de săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, conflict de interese şi fals în declaraţii”, se spune într-un comunicat al Poliției.

Ar fi vorba, potrivit unor surse judiciare, achiziții și contracte acordate în mod fraudulos, încălcându-se legea conflictului de interese, în special în legătură cu Biblioteca Metropolitană a Capitalei, instituție aflată în subordinea Primăriei Generale. Contractele au fost încheiate în 2008 de o fostă directoare și vizau servicii de consultanță pentru drepturi de autor. De altfel, polițiștii efectuează percheziții inclusiv la sediul Bibliotecii Metropolitane.

Acuzațiile sunt de abuz în serviciu, conflict de interese, fals în declarații. Toți cei 16 suspecți vor fi aduși la sediul Poliției Române și vor fi audiați de către ofițerii de la Investigarea Fraudelor. Suspecții sunt bănuiți că au încheiat contracte pentru prestări de servicii și achiziții – de pildă, pentru servicii de deratizare sau pentru servicii de consultanță -, dar au cumpărat și 200 de cărți la prețuri supraevaluate.

Suspecții spuneau că respectivele volume, cumpărate pentru Biblioteca Metropolitană, erau unele rare, dar s-a dovedit, în urma anchetei, spun polițiștii, că nu erau atât de prețioase.

„Le-am pus la dispoziţie tot ce ne-au cerut şi totul s-a încheiat. Vorbim de cercetări pe o achiziţie publică, achiziţii publice în perioada 2008-2012. Este vorba de o achiziţie publică pe carte şi pe alte tipuri de servicii, undeva în jur de cinci milioane de lei”, a declarat Anca Râpeanu, directorul Bibliotecii Metropolitane.   

_________________

Polițiștii au efectuat 18 percheziţii la domiciliile și reşedinţele persoanelor bănuite situate pe raza Municipiului Bucureşti şi a judeţelor Ilfov, Giurgiu, Dâmboviţa şi Teleorman, precum şi la sediul unei instituţii.

Au fost emise şi vor fi puse în aplicare 19 mandate de aducere pe numele bănuiților şi a altor persoane implicate în activitatea infracţională.

La acțiune participă peste 130 de polițiști specializați în investigarea fraudelor din cadrul I.G.P.R. și D.G.P.M.B., precum și luptători S.I.A.S.-I.G.P.R..

În cauză s-a beneficiat de suportul de specialitate al S.R.I., se arată în comunicatul Poliției.

În fapt, persoanele bănuite ar fi încheiat contracte de achiziții publice frauduloase, respectiv ar fi achiziționat bunuri la prețuri vădit mai mari față de valoarea de piață sau a căror necesitate nu a putut fi dovedită.

Prejudiciul estimat până în prezent depăşeşte 5.000.000 lei. În cauză s-a dispus prin ordonanţa Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti instituirea măsurii sechestrului asigurător asupra a 12 imobile evaluate la suma totală de 508.746 euro. Totodată, s-a instituit sechestru asigurător asupra unor bunuri evaluate la suma de 5.485.000 lei. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri