Pericol de inundații. Dunărea, aproape de cota de atenţie

Data publicării:
31032013 dunarea

La Galaţi, apele fluviului înaintează văzând cu ochii pe faleză.

Dunărea a ajuns, duminică, la cota 547 şi mai sunt doar 13 centimetri până la cota de atenţie, adică 560, motiv de îngrijorare pentru autorităţi.

Dar deja au apărut primele probleme. Pontoanele restaurantelor de pe faleză au fost deja înghiţite de apă, aşa că patronii au şi luat primele măsuri. Au pus scânduri de lem pentru a avea acces în interior.

Probleme pornesc din afara ţării, din zona Europei centrale, acolo unde, în ultimile zile, a nins abundent, iar toţi afluenţii Dunării au crescut deja. Şi cum temperaturile cresc vertiginos, autorităţile sunt tot mai îngrijorate.

„În condiţiile în care vremea se încălzeşte şi tendinţa de încălzire va rămâne pentru mai multă vreme, e posibil să avem o descărcare bruscă la ceea ce însemană topirea zăpezilor la nivelul Europei de Est şi atunci să fim în situaţia de a depăşi cota de atenţie şi chiar de inundaţie”, a explicat Mircea Cristea, director AFDJ Galaţi.

Va trebui ca fiecare dintre unităţile implicate în fenomenul stopării inundaţiilor să-şi întregească stocurile de saci şi material cu care să fie umpluţi sacii”, a mărturisit Marius Stan, primarul Galațiului.

Pentru perioada următoare, specialiştii anunţă creşteri ale cotelor Dunării cu trei până la opt centimetri pe zi. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri