Pericolul din Centrul Vechi

Data publicării:
cladire bulina rosie 1

184 de clădiri din Bucureşti sunt încadrate în clasa I de risc seismic: sunt pericol public. Pe lista Primăriei Capitalei se regăsesc adresele unor cunoscute restaurante şi cluburi care funcţionează la parterul unor clădiri vechi chiar şi de peste un secol. E plină strada Blănari de astfel de imobile.

Laura Culiţă, reporter Digi24: „Bârnele acestea sunt singurul sprijin pentru clădirea pe care o vedeţi în imagini. Construcţia a fost făcută înainte de 1900 şi prezintă cel mai înalt risc seismic”.

Turiştii străini veniţi în Bucureşti nici nu ar avea de unde să ştie riscurile la care se expun. Celebrele buline roşii li se adresează doar românilor.

„Trebuie să fie reparate. În clădiri precum aceasta nu voi intra, este periculos. Dacă ar fi aşa ceva în ţara mea, nu aş intra, trebuie să fii înţelept. Dar în toate clădirile frumoase voi intra”, spune o turistă din Israel.

„Nu am auzit de clădiri căzute, cred că e destul de sigur, pentru că lumea se simte în siguranţă şi sunt optimist”, afirmă un tânăr din Iordania.

Nu aceeaşi părere o au cei care locuiesc sau lucrează în Capitală.

„Nu mi se pare nimic sigur în ţara asta! Nici măcar clădirile vechi, avizele se dau cum se dau, nu mi se pare corect că nu facem nimic!”, spune o femeie.

Să fie totul făcut, consolidat, renovat şi să fie pusă în valoarea partea aceasta a Centrului Vechi”, opinează o alta.

Angajata unui restaurant din Centrul Vechi spune că deseori tocmai locatarii clădirilor care stau să cadă sunt cei care se opun lucrărilor de consolidare.

Discuţie reporter-angajata unui restaurant: „Au apartamentele închiriate. Cui îi convine, cum să fie de acord când el câştigă 500 de euro şi din asta trăieşte?”.

De cealaltă parte, mulţi locatari spun că aşteaptă de ani buni consolidarea clădirilor.

Discuţie reporter-locuitoare din Centrul Vechi: „Noi suntem chiriaşi la stat şi aşa ar fi normal, să ne mute în altă parte, să se consolideze. Na, e Centrul Vechi şi trebuie să rămână aşa”.

Oficialii Primăriei Generale spun că proprietăţile deţinute integral de Administraţia Locală au fost în mare parte deja consolidate. Probleme sunt la imobilele cu mai mulţi proprietari.

„Sunt convins că există foarte multe localuri care funcţionează fără autorizaţii în ordine, în ce priveşte terasele, de exemplu. Acolo prevederea e clară: dacă nu e clădirea consolidată, nu primeşte autorizaţie”, spune Gheorghe Pătraşcu, arhitect-şef al Capitalei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri