Persoane cu handicap grav de vedere și cu permis de conducere

Data publicării:
masina interior sofer volan condus - GettyImages - 10 iulie 2015

Persoane cu handicap grav de vedere care au permise de conducere eliberate după încadrarea în grad de handicap au fost descoperite, în urma unor verificări prin sondaj a dosarelor de handicap din judeţul Alba. Controalele au fost dispuse de Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Alba (AJPIS).

 

Directorul AJPIS Alba, Flaviu Cozuc, a declarat, luni, pentru News.ro, că instituţia a verificat în ultimele luni eligibilitatea persoanelor cu certificate de încadrare şi tip de handicap, beneficiare de indemnizaţiile corespunzătoare, fiind ales un eşantion format din 40 persoane.

Cozuc a spus că din verificarea adminstrativă a dosarelor persoanelor cu handicap din eşantionul selectat şi din verificarea în teren, echipa de control a constatat inexistenţa dosarelor care au stat la baza încadrării în grad de handicap, pentru şapte persoane încadrate într-un grad de handicap, care deţin certificate de încadrare în grad de handicap, eliberate înainte de anul 2000.

Potrivit sursei citate, o situaţie gravă este faptul că două persoane încadrate în gradul grav de handicap vizual au obţinut permise auto ulterior încadrării în grad şi tip de handicap.

În aceste condiţii inspectorii sociali au propus spre reevaluare nouă persoane de către Comisia Superioară de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap, urmând ca în funcţie de rezultatul evaluării să se confirme sau nu suspiciunea încadrării necorespunzătoare în grad de handicap şi primirea de drepturi necuvenite.

Printre alte nereguli, inspectorii sociali au constatat din verificarea tuturor registrelor privind procesele verbale de şedinţă ale Comisiei de Evaluare a Persoanelor Adulte Handicap Alba (CEPAH), desfăşurate în perioada 2014 - aprilie 2017, că, deşi în conformitate cu prevederile legale în domeniul Comisiei de Evaluare a Persoanelor Adulte Handicap au obligativitatea de a se întruni o dată pe săptămână în şedinţe ordinare şi ori de câte ori este necesar în şedinţe extraordinare la convocarea preşedintelui, CEPAH Alba nu a respectat această obligativitate în luna august a fiecărui an verificat.

Ca urmare a acestei nereguli, Consiliul Judeţean Alba a fost sancţionat cu avertisment scris şi s-a acordat un termen de implementare a măsurii pentru luna septembrie 2017.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri