Sari la conținut

Personaj-cheie într-o anchetă FBI, în România. Ce le-a spus reporterilor Digi24

„Nu sunt suspectat de terorism. Eu îi ajut pe anchetatori. Sunt proprietarul unui portal care furnizează adrese de email”, spune Vincent Canfield.

De pe una dintre aceste adrese de email a fost trimis mesajul de amenintare.

„Serviciul meu a fost folosit de un utilizator care a trimis ameninţări pentru şcoli din Los Angeles şi New York, a fost încă unul care a ameninţat Las Vegas-ul şi am auzit, dar nu sunt sigur, pentru că nu am mai ţinut legătura cu autorităţile, ar mai fi fost unul în Huston”, mai spune Vincent Canfield.

Vincent Canfield spune că imediat după ameninţările teroriste din Statele Unite, s-a oferit să ajute anchetatorii. Doar că, la două zile distanţă, a venit în România - motivul invocat ar fi viteza ridicată la internet din ţara noastră. Tânărul susţine că nici vorbă să fugă de autorităţile americane.

Oricine se poate înregistra de pe site-ul meu şi primeşte un cont. Am putut să văd de unde a fost trimis e-mailul. (Reporter: De unde a venit acesta?) Refuz să spun mai multe despre originea contului de pe care a fost trimis mesajul”, afirmă bărbatul.

Serviciul Român de Informaţii confirmă ancheta dar anunţă că nu poate dezvălui informaţii despre acest caz.

„Există acţiuni de investigaţii care sunt derulate în parteneriat cu alte instituţii. În acest moment nu sunt date care pot fi făcute publice”, a precizat SRI.

În urmă cu cinci zile, toate cele o mie de școli din Los Angeles, la care învaţă 640.000 de elevi, au fost închise în urma unei amenințări cu bombă. Anunţul a fost trimis prin e-mail. Expeditorul susţinea că s-a antrenat alături de o celulă teroristă locală şi este gata să moară în numele lui Allah împreună cu 134 de militanţi.

Am luat această decizie ca măsură de precauţie pentru a ne asigura că fiecare copil din Los Angeles şi fiecare angajat al Inspectoratului şcolar este în siguranţă. Le cerem părinţilor şi familiilor, în cazul în care nu şi-au trimis copii la şcoală, să nu îi trimită”, anunțase atunci Steve Zimmer, preşedintele inspectoratului şcolar din Los Angeles.

A doua zi şcolile au fost redeschise după ce FBI a stabilit că ameninţarea nu este credibilă. În prezent autorităţile americane încearcă să afle cine a trimis e-mailul care a închis toate şcolile din Los Angeles pentru o zi.